Prøv avisen

Joakim Garff - et liv med mange Kierkegaarde

Der er en pulserende munterhed i Kierkegaards forfatterskab, og jeg har aldrig forstået de folk, der fremstiller ham som en bleg, lille, deprimeret mand, siger Joakim Garff. -- Foto: Leif Tuxen.

I gymnasiet begyndte han at læse Kierkegaard i trods. Siden har han skrevet et af de mest roste værker om den danske filosof. I morgen fylder Kierkegaardforsker, fritidshåndværker og far til fire Joakim Garff 50 år

Det knirker og knager, når Joakim Garff reparerer vinduer i familiens sommerhus – en sønderjysk landejendom fra 1870. Hængslerne knirker. Hovedet knager. Og det sidste er som regel Søren Aabye Kierkegaards skyld. Eller – som teologen og Kierkegaardforskeren selv siger det – de mange Kierkegaarde: den studentikose Kierkegaard med vind i de litterære sejl, den lidenskabelige Kierkegaard, der forløser sin uforløste kærlighed til den smukke Regine Olsen i et sprudlende erotisk forfatterskab, eller den sene Kierkegaard, der taler om lidelse og martyrium og polemiserer mod folkekirke og borgerliggjort kristendom. For blot at nævne et par stykker.

For selvom man er skabshåndværker og far til fire drenge, "kan man ikke skrue en del af hjernen ud af kraniet og lægge den i skrivebordsskuffen, når man går hjem", som Joakim Garff så fyndigt udtrykker det. I morgen fylder han 50 år.

Interessen for "Danmarks største filosof" blev til i trods, da Joakim Garffs dansklærer i gymnasiet sagde, "hvad I end gør, så læs aldrig Kierkegaard!" Nysgerrigheden drev ham fluks ned på biblioteket, og fløjdørene til et mærkværdigt univers fuldt af "tragiske, morsomme, fandenivoldske, opbyggelige stemninger" blev revet op. Joakim Garff trådte indenfor og blev hængende. Hans forfatterskab om Kierkegaard har siden været kendetegnet ved ikke at skille det filosofiske forfatterskab fra resten af mennesket Kierkegaard. Liv og litteratur hænger sammen. Og så vil Joakim Garff gøre op med det udbredte billede af en evigt tungsindig tænker.

– Selvom Kierkegaard taler om angst og fortvivlelse, er der en pulserende munterhed i hans forfatterskab. Jeg har aldrig forstået de folk, der fremstiller ham som en bleg, lille, deprimeret mand, siger Joakim Garff.

Det var også Kierkegaard, der gav ham smag for teologistudiet. Planen var at blive sognepræst, men i stedet valgte Joakim Garff at hellige sig Kierkegaardstudierne. Han er i dag tilknyttet Søren Kierkegaard Forskningscenter og underviser teologistuderende på Københavns Universitet i Kierkegaards forhold til identitet og dannelse. Mest kendt er han nok for Kierkegaard-biografien og bestselleren "SAK", som blev modtaget med stående applaus af anmelderne og med heftige beskyldninger om uredelighed fra Kierkegaardforsker Peter Tudvad. Beskyldningerne medførte månedlange stridigheder i danske medier mellem de to forskere. Ikke desto mindre har Peter Tudvad nu knap 10 år efter striden lige så meget ros som ris til fødselaren.

– Han skriver godt. Indimellem skriver han lidt for godt. Det kan være problemet. Pennen løber af med ham, og han bliver drevet af sin egen virtuositet. Men han er stadig branddygtig og talentfuld, siger Peter Tudvad.

Kierkegaard tages også med på råd, når Joakim Garff er hjemme i huset i Hellerup sammen med sin hustru, Synne Garff, og deres fire drenge i alderen 8-16 år.

– Det kan være en opgave at få drengene i tale, siger Joakim Garff:

– I det ene øjeblik snakker man om at stave rigtigt i en hjemmeopgave og i det næste om livets store spørgsmål. Der kan jeg trække på Kierkegaard, som jo har gjort sig en del tanker om, hvordan man som menneske bliver sig selv. Og Kierkegaard er speciel, fordi han gør, at man som læser selv føler sig forstået. Det kan jeg lære af i samtalen med mine børn, siger han.

johansen@kristeligt-dagblad.dk