Jørgen Carlsens naturlige efterfølger

Når snart 36-årige Simon Axø skifter titel fra viceforstander til forstander for Testrup Højskole til sommer, vil han fortsætte med at ”uddanne folk til livet og ikke kun til arbejdslivet”

 Simon Axø har været ansat på Testrup Højskole i snart ti år. Til sommer bliver han også skolens forstander. -
Simon Axø har været ansat på Testrup Højskole i snart ti år. Til sommer bliver han også skolens forstander. - . Foto: Lars Koue Mogensen.

Testrup Højskoles kommende forstander, Simon Axø, er en praktisk mand. Før jul var han på en lille ferie i et sommerhus med sin kæreste Sikjær og parrets lille søn Lui. Simon Axø kravlede rundt på gulvet for at lege med klodser med sønnen, da han pludselig opdagede, at kæresten stod ved siden af dem i stuen. Så han tænkte, at han lige så godt kunne fri til hende, nu hvor han alligevel kravlede rundt på gulvet ved hendes fødder. Og nu skal de giftes til sommer, hvor de rykker ind i forstanderboligen på højskolen. Men der bliver ikke brug for flyttebiler. For de bor i forvejen i en lærerbolig på skolen.

På den måde kommer forstanderskiftet nok også til at føles som en lille forandring på skolen, når snart 36-årige Simon Axø pr. 1. august skifter titel fra viceforstander til forstander for Testrup Højskole. For han fik netop jobbet som viceforstander for et par år siden, da skolens kendte forstander Jørgen Carlsen havde så travlt med sit arbejde i Det Etiske Råd og med alle sine foredrag, at det for første gang i skolens over 150 år lange historie blev nødvendigt at ansætte en viceforstander, der kunne aflaste Jørgen Carlsen. Dengang var Simon Axø heller ikke et nyt ansigt på skolen. For han kom allerede til højskolen som filosofilærer i 2007 med en baggrund som cand.mag. i idéhistorie og samfundsfag fra Aarhus og Københavns Universiteter, ligesom han tidligere havde undervist i politisk teori og idéhistorie på statskundskab på Københavns Universitet. Og han har været så glad for at være højskole- lærer, at han oven i købet har prøvet at undervise med munden syet sammen.

Det foregik for syv år siden, da han efter et cykelstyrt brækkede kæben og ødelagde flere tænder, men højskoleeleverne skulle ikke snydes, så han mødte op og mumlende sig gennem undervisningen. Den time kom eleverne ekstra meget til orde, tilføjer en grinende Jørgen Carlsen, som kun har ros til sin unge makker og kommende efterfølger, som både er afholdt af elever og kollegaer.

Det bekræfter formanden for højskolens bestyrelse, Nanna Rørdam Knudsen, som ikke er i tvivl om, at Simon Axø er den helt rigtige efterfølger til Jørgen Carlsen. Hun fremhæver også, at Simon Axø ikke alene er en dygtig formidler og samfundsdebattør, men også har et særligt hjerte for de svage elever, der har ondt i livet, når de kommer på skolen. For de er altid trygge ved at komme til Simon Axø, fortæller hun og tilføjer, at man også på Facebook kan se på de mange lykønskninger fra tidligere elever på Testrup, at mange holder fast i kontakten til Simon Axø, når de har forladt skolen.

Selv er han opvokset i en kærlig kernefamilie i Fredericia mellem de to lillebæltsbroer. Det var ikke noget særligt kirkeligt hjem, men teologien har han alligevel fået så meget styr på gennem sine idéhistoriske studier, at han har undervist i både Sløk, Løgstrup og Grundtvig – også på DR. For når man som højskolemand omfavner de store spørgsmål kommer man ikke uden om hverken metafysikken, religion, filosofien eller æstetikken. Det er også en del af højskolens eksistensberettigelse i en tid, hvor man ellers kun tænker i nytteværdi, som han siger og tilføjer, at han selv gerne vil ”uddanne folk til livet og ikke kun til arbejdslivet”.