Jørgen Leth bærer altid sit tøj og sine sætninger med en upåklagelig klasse. På det punkt minder han måske mest om den salige canadiske sangskriver Leonard Cohen. Men filmskaberen, forfatteren og kommentatoren Jørgen Leth er kendt for at være endnu mere levemand.
Han hader at gå i shorts og køber – af princip – kun de dyre varer, hvad enten det handler om jakkesæt, vin eller madvarer. For kvaliteten følger som regel prisen, som han henkastet har forklaret i sin radiobrevklasse ”Spørge Jørgen” på Radio24syv, hvor han med sin karakteristiske nasale stemme gennem flere sæsoner har påtaget sig rollen som både orakel, smagsdommer og sig selv, mens han har svaret på lytternes spørgsmål. Om ham. Og hans smag.
Dér har han talt om alt fra sin beundring for filminstruktøren Carl Th. Dreyer til sin foragt for vandmeloner, ”den mest latterlige frugt af alle frugter”, som Jørgen Leth derfor ikke indtager, idet han ”nægter at spise indrammet vand”.
Men selvom han har råd og lyst til at leve af andet end vandmeloner – og derfor gør det – har han altid usnobbet haft en forkærlighed for både det folkelige og elitære.
Han har således skrevet digte om både bordtennis og borddamer. Og i bedste sendetid har han sendt poesien ind på TV 2’s sportsredaktion, når han med samme sproglige præcision har besunget Tour de Frances landskaber og mandskaber. Med leksikal træfsikkerhed har han således kunnet fortælle om både legendariske vinslotte og cykelryttere, mens han selv har cyklet i syntaksen og på stedet opfundet metaforer om klatremestrene i bjergene.
Sådan tilhører Jørgen Leth sammen med andre sprogmestre som Hans Edvard Nørregård-Nielsen og Ulrik Høy en elite af sprogbrugere, der er lige så gode mundtligt som skriftligt. Det mener i hvert fald journalisten Poul Pilgaard Johnsen, der har interviewet ”mesteren” mange gange, ligesom han har skrevet en bog om Jørgen Leth-sagen, efter at den store smagsdommer i kølvandet på sin erindringsbog ”Det uperfekte menneske” pludselig blev ”Det fordømte menneske”, efter han havde skrevet det – i manges øjne usmagelige – ordspil ”Jeg tager kokkens datter, når jeg vil. Det er min ret”.
Sådan mistede Jørgen Leth sin danske konsultitel i Haiti, hvor han har boet i mange år, ligesom han blev fyret fra TV 2. Siden ramte et nyt jordskælv ham helt bogstaveligt, da Haiti blev ramt af jordskælv. Det skrev han også en bog om.
Nu er der kommet mere ro omkring fødselaren, som til gengæld er aktuel på Gyldendal med hele to bøger: Portrætbogen ”Jeg har lyst til at vende tilbage til alting” og Jørgen Leths egne erindringsglimt med titlen ”Men jeg er her jo”.
Jørgen Leths karriere begyndte som journalist på dagbladet Aktuelt i 1959, inden han fortsatte på Politiken.
I 1962 debuterede han som kunstner med digtsamlingen ”Gult lys” og kortfilmen ”Stopforbud” i 1963, hvorefter han blev en markant skikkelse i avantgardemiljøet i København. Siden har han skrevet og instrueret over 40 spille- og dokumentarfilm, herunder det antropologiske hovedværk ”Det perfekte menneske”. I mellemtiden er han også blevet far til fire børn.
Leths nye bog bærer ikke nogen genrebetegnelse, men han kalder den selv et ”nybrud” i sit forfatterskab, som altså også stadig lever i bedste velgående. For ud over de to nævnte bøger er den gamle digter såmænd også lige udkommet på fransk.