Journalist i en kold krig

Jacob Rosenkrands er havnet i skudlinjen med sit DR 2-program "Jagten på de røde lejesvende". Kritikerne af programmet kalder det dårlig journalistik -- selv kalder han det et tidsbillede. På kort tid er Jacob Rosenkrands havnet blandt de mest eksponerede mediefolk

Journalist Jacob Rosenkrands voksede op i koldkrigstiden, hvor kritikken af DR som rød højborg rasede. Den kritik har han taget op i "Jagten på de røde lejesvende". --
Journalist Jacob Rosenkrands voksede op i koldkrigstiden, hvor kritikken af DR som rød højborg rasede. Den kritik har han taget op i "Jagten på de røde lejesvende". --. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR.

Det begyndte alt sammen søndag den 19. september i bedste sendetid. Det første afsnit af DR 2?s nye serie "Jagten på de røde lejesvende" rullede over skærmen. I billedet kunne man se journalist Jacob Rosenkrands, der havde inviteret DR-koryfæerne Jens Nauntofte, Per Schultz og Ruth von Sperling ind til interviews om deres tidligere virke for DR. Til interview om deres produktioner for DR i 1970?erne og 1980?erne. Udsendelsen varede knap 40 minutter.

Herefter har debatten rullet så godt som hver dag. Jacob Rosenkrands har på flere medieplatforme måttet forklare, hvad han egentlig ønsker med serien, som kritikere kalder etisk problematisk og dårligt journalistisk håndværk. Ligesom de gamle DR-medarbejdere føler sig forfulgt og stemplet som røde lejesvende.

Men det har ikke været Jacob Rosenkrands? hensigt at fælde dom over tidligere DR-medarbejdere. Han ønsker at skabe et tidsbillede af konflikterne i 1970?erne og 1980?erne med DR som omdrejningspunkt. Det ønske hænger sammen med hans alder. Jacob Rosenkrands er 40 år og var dermed barn i samme årtier. Han voksede op, da den kolde krig og atomprøvesprængninger udgjorde overskrifterne, og da DR havde monopol på at sende fjernsyn i Danmark.

Med til DR?s fjernsynsmonopol hørte en kraftig kritik fra borgerlige røster, hvoraf nogle proklamerede, at DR?s journalister var "en flok røde lejesvende". Den kritik voksede Jacob Rosenkrands op med, og som DR-medarbejder har han selv oplevet at blive sat i bås som venstreorienteret. Selv forklarer han interessen for datiden med en fascination af, at DR vakte – og stadig vækker – så stærke følelser hos folk, at der i mere end 40 år har været slagsmål og tovtrækkeri mellem politikere, meningsdannere og DR som institution.

I dag er Jacob Rosenkrands selv en fast del af DR og har været det i flere omgange siden 1998. I 2005 blev han fastansat med skiftende opgaver for Deadline, DR 2 Udland, Agenda på P1 og nu kulminerende med værtsrollen i "Jagten på de røde lejesvende".

Forinden ligger en kandidatgrad i statskundskab fra Københavns Universitet, ansættelse som journalist ved Ugebrevet Man dag Morgen, et par år som freelancejournalist i blandt andet New York samt et forfatterskab til biografien "Toastmasteren" om politiker Klaus Bondam (R).

Jacob Rosenkrands' lyst til at blande sig i debatter er dog ikke ny. Som flittig debattør på diverse internetfora har han tidligere taget livtag med demokratispørgsmål og spindoktorer. Hans interesse for, hvad der rørte sig i 1970?erne, begrænser sig heller ikke til politisk tv-historie: Besøg på Zoologisk Museum i København er blandt fritidsinteresserne på grund af atmosfæren, der ifølge Rosenkrands ikke har ændret sig meget siden 1970?erne.

Privat bor han på Nørrebro i København sammen med sin kæreste og sine to børn, en dreng på fem år og en nyfødt pige.

gehlert@k.dk