Juristen der kæmper de ældres sag

Margrethe Kähler fra Ældre Sagen er kendt som en ivrig debattør, når talen falder på ældres forhold. Hun vil gerne bruges som talerør i medierne trods modstand, når hun tager tabubelagte emner op

"Hun er en rollemodel. Mange vil være glade, hvis de har samme energi, humør og overskud som hende, når de når samme alder," lyder det om Margrethe Kähler fra en kollega i Ældre Sagen.
"Hun er en rollemodel. Mange vil være glade, hvis de har samme energi, humør og overskud som hende, når de når samme alder," lyder det om Margrethe Kähler fra en kollega i Ældre Sagen. . Foto: Kristian Brasen.

I fuld vigør, ung af sind og still going strong.

De positive klichéer står i kø for at beskrive den 69-årige Margrethe Kähler, der er jurist og ældrepolitisk konsulent i Ældre Sagen. Et arbejde, hun ikke har tænkt sig at opgive, selvom hun har nået folkepensionsalderen.

Nogle læsere vil kende Margrethe Kähler som en aktiv debattør. I sidste uge var det i artikler om valget mellem betegnelserne senior, ældre eller gammel, og i dagens avis er det om ældres seksualliv. I mellemtiden blev der også tid til et interview med Jyllands-Posten.

LÆS OGSÅ:Plejehjem med plads til alle

Forholdet til medierne beskriver hun selv som godt, og hun nyder faktisk samtaler med journalister, for de står i kontrast til det ofte mere omstændelige arbejde med rapporter og bøger i den akademiske verden.

Medierne er dog også stedet, hvor hun bliver mødt af kritik og modstand. For 10 år siden var Margrethe Kähler en af fortalerne for at bruge GPS-systemer, så personalet på landets plejehjem kunne vide, hvor de demente var. Det blev dengang kaldt "overvågning og et big brother-samfund". Men som Margrethe Kähler konstaterer, blev det i april 2010 ved lov muligt at tvinge ældre til at bruge teknologien, som hun mener er med til at beskytte de ældre.

Holdningerne om, at også ældre skal have mulighed for at være seksuelt aktive, møder ligeledes modstand. Men ifølge Margrethe Kähler giver det kun ny energi at blive modsagt i pressen. Det inspirerer hende til at arbejde ekstra hårdt for mærkesagerne.

Margrethe Kähler er ifølge kolleger en god kombination af faglighed og livserfaring. Hun er uddannet jurist i 1968 fra Københavns Universitet. Uddannelsen var et fravalg af en karriere i det kunstneriske miljø, hun kommer fra, for Margrethe Kähler er mere til de nøgterne og realitetsbetonede opgaver. Vejen til Ældre Sagen, hvor hun begyndte i 1997, gik blandt andet over Socialstyrelsen, Socialministeriet og regeringens Ældrekommission. Hun foretrækker dog stillingen i Ældre Sagen frem for jobbet som embedsmand, da hendes nuværende job giver flere muligheder for konkret at ændre ved de ældres forhold.

Hun beskriver sig selv som en jurist, der gerne vil kombinere paragrafferne med psykologi og sociologi. Det sker blandt andet, når hun ofte rejser rundt for at holde foredrag for mange af de mennesker, hun er talerør for, og som hun gerne vil møde ansigt til ansigt.

Da Margrethe Kähler startede i Ældre Sagen beskæftigede hun sig hovedsageligt med ældres boligforhold, som hun også har udgivet flere bøger om, mens arbejdet nu også omfatter samliv og mental sundhed.

Af kolleger betegnes hun som et vellidt menneske, der deler ud af private erfaringer, så man får et kollegialt forhold og indtryk af, hvem hun er som menneske. Her er det ofte de to, snart tre, børnebørn, Margrethe Kähler fremhæver.

Privat er hun glad for god skønlitteratur, rejser og håndarbejde. Aktuelt er det nye puder til sofaen, der produceres i lejligheden på Frederiksberg, hvor hun bor alene.

anne.jensen@k.dk