Prøv avisen

Juristen der tog den fornemme kappe af

Hans Henrik Lund, som er daglig leder af Kirkernes Integrationstjeneste, mener, at det er vigtigt, at danskere og nydanskere mødes i fælles bøn for nationens fremtid.

Tidligere dommer i Højesteret Hugo Wendler Pedersen har kæmpet forbrugernes sag og har beskæftiget sig indgående med PET

Som kun den anden dommer i Højesterets mere end 350 år lange historie valgte Hugo Wendler Pedersen at kvitte den vinrøde kappe. Allerede af den grund har juristen, der fylder 75 år i dag, fået en del opmærksomhed.

Beslutningen om at fratræde stillingen ved landets fineste domstol lagde han ikke offentligt frem. Det var, som han sagde til Ritzau, en personlig beslutning.

Fratrædelsen skete i 2007, men allerede på det tidspunkt havde han i flere år siddet som formand for et 25 personer stort udvalg, der skulle levere opskriften på den første lov om Politiets Efterretningstjeneste (PET). Og i øvrigt også sikre en ny kontrol med tjenesten. Udvalget måtte vente på, at PET-kommissionen fik gjort sig færdig, og resultatet blev blandt andet forslaget om en ny kontrolinstans, PET-tilsynet.

Men også tidligere i sin karriere har Hugo Wendler Pedersen gjort en forskel. Han var den første formand for Forbrugerklagenævnet i 1975 og kæmpede for at sikre forbrugernes rettigheder, og han grundlage systemet med de forskellige brancheankenævn.

Han blev cand.jur. i 1965 fra Københavns Universitet, og i 1980 fik han arbejde som landsdommer i Vestre Landsret. I 1988 fik han adgang til Højesteret, som han altså sagde farvel til i 2007.

Også udnævnelse af dommere har Hugo Wendler Pedersen beskæftiget sig med, ligesom han har haft travlt med at afgøre voldgiftssager.

Fødselaren, der er fra Nørrebro i København, har i sin fritid spillet badminton. /ritzau/