Prøv avisen
Portræt

Kærlighed for viderekommende

I sin fritid dyrker Ann Eleonora Jørgensen yoga, og hun tegner og maler. Men snart begynder hun også til italiensk, så hun håber at komme meget til Italien og øve sig på sproget. - Privatfoto.

Ann Eleonora Jørgensen har været skuespiller i over 20 år, men sygdom var tæt på at stoppe både karrieren og livet.

Godt 40 roller er det blevet til på film, tv og teater, men det er faktisk lidt af et tilfælde, at Ann Eleonora Jørgensen blev skuespiller. Det var nemlig ikke den store drøm, men fordi nogle veninder søgte ind på Skuespillerskolen, tænkte Ann Eleonora Jørgensen, at det kunne hun da også prøve.

I 1993 blev hun færdiguddannet fra Statens Teaterskole og fik samme år sin debut i Thomas Vinterbergs film ”Sidste omgang”. Siden er det blevet til mange forskellige roller, men mest kendt er hun nok for rollen som damefrisøren Karen i ”Italiensk for begyndere” og moderen Pernille i tv-serien ”Forbrydelsen”. Det er også en af de roller, som hun selv har været meget glad for, ligesom hun holder meget af teaterrollerne på Grønnegårdsteatret.

Men inden karrieren overhovedet var kommet i gang, var der ved at blive sat en stopper for den. I en alder af kun 24 år vågnede hun op med en lammelse i hele den ene side af ansigtet. Hun blev indlagt på hospitalet, og i løbet af de næste tre uger fik hun den ene diagnose efter den anden. Intet tydede på, at hun havde lang tid tilbage at leve i. Det var en tid, hvor hun kiggede ned i afgrunden og fandt ud af, hvad der egentlig var væsentligt i hendes liv.

”Det er kærligheden i alle dens afskygninger. Det er nærheden og friheden til at være et frit menneske,” siger Ann Eleonora Jørgensen, som mod al forventning pludselig blev rask, men som siden har sørget for at indrette sit liv, så hun er mest muligt i kontakt med sine værdier.

Hun har haft mange forskellige roller, men en af dem, der stikker lidt ud, var rollen som præst i filmen ”Forbrydelser”. Ann Eleonora Jørgensen spørger tit sig selv, om hun er troende, men hun er ikke i tvivl om, at hun i hvert fald tror på det åndelige, at der er noget, som er større, end vi umiddelbart kan forklare.

Hun har ved siden af skuespillet startet sin egen virksomhed AN.NO, hvor hun sælger smykker, hun selv har designet.

Hun har to børn, datteren Clara fra et tidligere ægteskab og sønnen Oswald, som hun har med sin mand, Rasmus Windfeld. De bor sammen på Frederiksberg.