Prøv avisen

Kick-bokser for fred

Khalid Alsubeihi er oprindeligt mester i kickboksning, men bruger i dag sine kræfter på projekter for unge andengenerationsindvandrere på Nørrebro i København. – Foto: .

Den palæstinensiskfødte formand for Fædregruppen Indre Nørrebro, Khalid Alsubeihi, har i 10 år arbejdet med at få de lokale unge til at lade være med at lave ballade

Danmark står midt i en landsdækkende bølge af brand og ballade med særlig fokus på indvandrerrige bydele som Nørrebro i København. På den baggrund kan det umiddelbart virke paradoksalt, at Københavns Politi forleden udtalte en særlig stor ros og tak til en palæstinensisk indvandrer, der er usædvanligt dygtig til at slå og sparke.

Forklaringen er, at Khalid Alsubeihi ganske vist har en fortid som en effektiv udøver af og mester i den hårdtslående sport kickboksning, men gennem de seneste 10 år har han som initiativtager til og formand for Fædregruppen Indre Nørrebro arbejdet for fred.

Den seneste uges tid har han været i konstant dialog med såvel de unge andengenerationsindvandrere på Nørrebro som de danske medier. Til førstnævnte gruppe har han sagt, at han forstår deres situation, men ikke kan anerkende deres metoder. Til sidstnævnte gruppe har han bidraget med nogle forklaringer på, hvem det dog er, der netop nu sætter gaderne i brand: Det er almindelige unge med indvandrerbaggrund, som gennem længere tid har været irriterede på politiet over at blive visiteret på gaden. I deres øjne alene fordi de er indvandrere, har han for eksempel sagt til Morgenavisen Jyllands-Posten.

I første omgang var det netop kickboksningen, som var Khalid Alsubeihis projekt. Han arbejdede med unge drenge fra Nørrebronx, hvis indestængte frustrationer og aggressioner fik afløb inden for rammerne af en sport, så de ikke blev taget ud på gaden.

I 1997 blev han hyret af Københavns Kommune til at hjælpe med at redde unge fra en kriminel løbebane, og ud over kickboksning står der nu også kampsport for piger samt mere fredelige aktiviteter som lektiecafé på programmet. Metoden går ud på, at indvandrere med succes inden for et område skal være rollemodeller for andre. Khalid Alsubeihi har tilmed været med til at rekruttere unge indvandrere til at være skuespillere på film og teater og har selv spillet en birolle i tv-serien Ørnen.

Selvom politidirektør Hanne Bech Hansen og overborgmester Ritt Bjerregaard (S) har trukket på hans hjælp og rost hans indsats, har Khalid Alsubeihi også været kritiseret. For et par år siden var han under angreb fra blandt andre den daværende formand for Demokratiske Muslimer, Naser Khader, og Louise Frevert fra Dansk Folkeparti, fordi han havde udtalt anerkendelse af den yderligtgående muslimske bevægelse Hizb ut-Tahrirs sociale arbejde.

I forbindelse med, at Khalid Alsubeihi var inviteret med til statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) Marienborgmøde med en række indvandrerledere 30. november 2006, blev han angrebet som fundamentalist forklædt som integrationsmedarbejder. Hertil svarede Alsubeihi, at han ellers altid var blevet anklaget for at være muslim light, og slog fast, at han respekterer den danske grundlov.

Som kvalifikation til at lede Fædregruppen har Kahlid Alsubeihi ikke kun sin egen indvandrerbaggrund, men også den omstændighed, at han selv er far til seks børn. De mange børns mor, Marina Alsubeihi, er født Larsen og stammer fra et kristent hjem i Nordsjælland, men konverterede til islam efter mødet med den slagfærdige palæstinenser.

mikkelsen@kristeligt-dagblad.dk