Kirkelig aktivist fylder rundt i morgen

Kaj Bollmann har været vidt omkring i sin teologiske karriere. Som dobbelt bispekandidat og generalsekretær for Kirkefondet har han altid troet på, at der skulle være handling bag ordene. I morgen fylder han 60 år

Menighedsrådet i Jyllinge var egentlig glad for, at Kaj Bollmann ikke vandt bispevalget i Haderslev i begyndelsen af året. De ser fødselaren som en god leder og en mand, der forkynder levende. – Privatfoto.
Menighedsrådet i Jyllinge var egentlig glad for, at Kaj Bollmann ikke vandt bispevalget i Haderslev i begyndelsen af året. De ser fødselaren som en god leder og en mand, der forkynder levende. – Privatfoto.

Kaj Bollmann stod i sin ungdom ved en korsvej, der skulle definere resten af hans liv. Enten skulle han som teologistuderende vælge at blive ved Aarhus Universitet og forske. Det var der mange, som opfordrede ham til, da han i sin tid på studiet var kendt som værende aldeles vidende og dygtig til sit fag. Eller også skulle han tage imod det tilbud, han havde modtaget fra Åbyhøj Kirke i Aarhus. Her ville man ansatte Kaj Bollmann som præst på fuld tid.

Der var mange, der havde forventet, at han ville gå forskervejen, fortæller en medstuderende, der har kendt Bollmann siden den grønne ungdom i Aarhus.

LÆS OGSÅ: En modemand med sin egen stil

Kaj Bollmann, der er født og opvokset på Als i Sønderjylland, havde i studietiden i Aarhus langt hår og ring i øret. Det siges, at han kom i flippede miljøer, var politisk aktiv i DSU og medlem af studenterrådet på universitetet, hvor han var rigtig god til at få indflydelse.

Alligevel valgte han at forlade Aarhus Universitet for at blive sognepræst.

Det var vigtigt for ham at vise, at hans fag betød noget i praksis. Der skulle være handling bag det, han snakkede om, siger den medstuderende.

Og det er da nok også det allermest karakteristiske ved Kaj Bollmann, der i morgen fylder 60 år: at han hele sit liv har været en aktiv spiller i dansk kirkeliv.

I 10 år var Kaj Bollmann generalsekretær for Kirkefondet. Han har været sognepræst i Kapernaumskirken på Nørrebro, haft en lang række bestyrelsesposter, siddet i folkekirkelige udvalg og været opstillet som bispekandidat i både København og Haderslev. Han har været formand for skolebestyrelsen på den dansk-tyske Sankt Petri Skole i København, hvor hans fire børn har gået, og han har derudover fundet tid til både at skrive bøger og undervise på Pastoral-seminariet i København.

Selv da Kaj Bollmann forlod København og Kirkefondet i 2010 og blev ansat som sognepræst i landsognet Jyllinge på Midtsjælland, blev han ved med at tænke i nye baner, der kunne gøre kirken levende.

Inden for sognet har han prioriteret arbejdet med forskellige og lidt alternative gudstjenesteformer som for eksempel solnedgangsgudstjenesten, hvor kirkegængerne mødes ved 21-tiden og synger solen ned. Og så har han nytænkt, hvordan konfirmationsforberedelsen skulle fungere. Det har resulteret i et samarbejde med de lokale skoler, hvor eleverne får sat en hel uge af til konfirmationsforberedende timer. Til de timer har der været en lille hær af frivillige til at hjælpe, og Kaj Bollmann beskriver det som et helt menighedsprojekt.

Kaj er en super kollega. Han er engageret og aktiv, og så er han en rigtig god formidler, siger en kollega i sognet, der var med til at udvælge Kaj Bollmann mellem 16 andre kandidater til posten.

Kaj Bollmann er gift med Nathalie, som underviser indvandrerkvinder i Københavns Kommunes jobcenter. Sammen har de fire voksne børn og et barnebarn. Fritiden nyder de i deres lejlighed i Berlin, og Kaj Bollmann har altid haft en forkærlighed for Tyskland og det tyske sprog. Det er også derfor, hans børn har gået på en tysk-dansk skole i København.

Når Kaj Bollman i morgen fylder 60 år, vil der være reception fra klokken 15 til 17 i præstegården i Jyllinge.