Prøv avisen

Kirkesanger af et traditionsbundent hjerte

Solveig Asmussen har været kirkesanger i 40 år og har sunget til 4852 begravelser og bisættelser. Foto: Privatfoto.

Solveig Asmussen kunne i søndags fejre 40-års jubilæum som kirkesanger. Hun personificerer på mange måder den typiske kirkegænger og repræsenter en række sunde, gamle samfundsværdier

Solveig Asmussen er kirkesanger af hjertet. Det spor blev anlagt, da hun blev fastansat i kirkekoret i Hasseris Kirke ved Aalborg.

"De kan såmænd blive i 40 år, om det skal være," sagde kirkens organist Hagbarth Hou i 1971, efter at hun havde aflagt prøve som sopran i kirken.

LÆS OGSÅ: Kirkeminister siger nej til kontant afregning

Solveig Asmussen blev otte år senere gift med samme organist, og parret bor endnu i Hasseris og har to sønner på 30 og 28 år.

Solveig Asmussen har efter Hasseris Kirke været ansat som kirkesanger i Bislev Kirke siden 1990. Oven i det har hun siden 1991 været kirkesanger i Ejdrup Kirke og siden 1994 kirkesanger i Sebber Kirke. Hun bestrider således i dag posten som kirkesanger i alle pastoratets tre kirker.

Ved siden af kirkesangerhvervet har Solveig Asmussen dannet professionelt musikerpar med sin mand, og de har sammen spillet kirkekoncerter og underholdt på plejehjem i 25 år.

Hun er aktiv i det lokale kirkeliv og har i sin tid i Hasseris Sogn arbejdet som kordegnevikar og været medarbejder i den lokale børneklub. Hun var i 12 år medlem af menighedsrådet, og hun har siden 1997 været medarbejder i kirkens dåbsgruppe, hvor hun skriver og sender dåbsbreve ud til sognets dåbsbørn.

På hverdage, når der ikke er tjenester i nogen af pastoratets kirker, synger Solveig Asmussen i tre lokale plejehjem, og hun er med til at arrangere månedlige sangeftermiddage i kirken for områdets ældre. Hun går op i, at andre folk skal føle sig velkommen i kirken og står hver måned forrest og tager imod de ældre.

Derudover synger hun til vielser og begravelser, og hun har til dato sunget til 4852 begravelser og bisættelser.

Ved siden af det synger Solveig Asmussen i det lokale gospelkor for at få et indblik i den rytmiske musik, som hendes klassiske baggrund ikke omfatter.

Således skriver Solveig Asmussen sig på mange måder direkte ind i profilen af den typiske kirkegænger. En undersøgelse fra Gallup i 2010 viste, at de 128.000 danskere, der går i kirke mindst en gang om ugen, i højere grad end resten af befolkningen er kendetegnet ved at deltage i kulturelle og sociale tiltag. De er desuden mere interesserede end gennemsnittet i fag- og skønlitteratur og bruger mere tid med venner og familie.

Solveig Asmussen er familieorienteret og passer sin mand, som ikke længere arbejder som organist. Indtil de to sønner flyttede hjemmefra gik hun også meget op i deres pasning og smurte deres madpakker, indtil de var temmelig godt oppe i årene. Hun personificerer i det hele taget en række traditionelle værdier, som man i dag kan lede længe efter. Hun har ikke en computer, men skriver sine breve i hånden. Og så holder hun på, at det er god skik at vedlægge frankerede svarkuverter.

Foruden sin klassiske sanguddannelse, som foregik i Wien, København og Aalborg, har Solveig Asmussen i 1991 taget en kirkesangereksamen ved Vestervig Kirkemusikerskole. Hendes mål er at fortsætte som kirkesanger i yderligere 10 år, således at hun kan fejre 25-års jubilæum i hver af de tre kirker og 50-års jubilæum som kirkesanger.

mcghie@k.dk