Kolonileder sikrer, at tusinder af børn får sommerferie

Søren Freiesleben, leder af Københavns Lærerforenings Kolonier, har travlt i disse uger med at sende børn på feriekolonier rundt om i landet. Travlhed og lange arbejdsdage er dog intet problem for ”en rigtig kolonimand”

Søren Freiesleben, leder af Københavns Lærerforenings Kolonier, ved sin udnævnelse.
Søren Freiesleben, leder af Københavns Lærerforenings Kolonier, ved sin udnævnelse. Foto: Privatfoto.

Han vil hellere snakke om sit arbejde, end han vil snakke om sig selv. Søren Freiesleben har i en årrække arbejdet for at give børn gode sommerferieminder ved at arrangere feriekolonier.

Den 62-årige leder af Københavns Lærerforenings Kolonier har en fortid som lærer på den daværende Amagerbro Skole, og han husker stadig, hvilken glæde det gav eleverne at komme på feriekoloni. For mange rummede det fællesskab og uforglemmelige oplevelser, som de ellers ikke ville have fået, fortæller Søren Freiesleben.

”Det varmer virkelig ens sind, når man ser børn på koloni, som tager derfra med en kæmpe oplevelse. Som lærer ligger det nok i én, at det ikke altid er lønnen, der driver værket, men at det lige så meget handler om at gøre noget godt for nogle børn”.

Hvert år er Søren Freiesleben ansvarlig for at sende cirka 3500 børn ud i det danske sommerland, ligesom man har gjort det siden 1899, hvor københavnske lærere skabte de første kolonier. I dag råder han over 29 af slagsen landet over, hvor børn fra alle samfundslag mødes i en uge eller to, mens mange forældre er på arbejde.

Netop i disse uger er det højsæson for feriekolonier, og det betyder, at Søren Freiesleben ikke holder fri før langt ud på aftenen. Selv fortæller han, at arbejdslivet fylder en stor del af dagligdagen, og at han hellere vil blive en time længere på jobbet, så han er sikker på at gå hjem med en god mavefornemmelse. Ifølge hans kollega Gitte Nemholt er Søren Freiesleben ”en rigtig kolonimand”.

”Søren arbejder med det her, fordi han brænder for det. Han sidder fra morgen til aften og har en indsigt i, hvordan det er at være på sommerkoloni. Med andre ord har han selv haft fingrene i mulden,” siger hun.

På arbejdet driller Gitte Nemholt og den øvrige stab af og til deres leder, som til tider kan have et iltert temperament.

”Nogle gange kan han godt blive lidt hidsig, hvis tingene ikke lige passer ham. Så driller vi ham med at sige, at han er rødhåret,” siger Gitte Nemholt og pointerer, at det er kærlig ment, og at Søren Freiesleben gør det sjovt at gå på arbejde på grund af sit gode humør og sin skæve form for humor.

Det var i 2012, at Søren Freiesleben overtog jobbet som leder af Københavns Lærerforenings Kolonier. Han står nu for den daglige ledelse og udformer brochurer og reklamefoldere til både Københavns Lærerforenings Kolonier og til Gabriel Jensens Ferieudflugter, der også arrangerer sommerferieaktiviteter. Tidligere har han arbejdet med specialbørn og som idrætslærer, hvor han havde en tættere kontakt med børnene - noget, han til tider savner.

”Nogle gange kan jeg godt savne miljøet på skolen eller i kolonierne, hvor der er et dejligt fællesskab. Jeg kommer stadigvæk rundt og kigger på kolonierne, men det er ikke helt det samme. Man kommer ikke i den trummerum, der er,” siger han.

Søren Freiesleben dimitterede fra Blaagaard Seminarium i 1979. At lærergerningen skulle blive hans kald, var faktisk en smule overraskende hans egen skoletid taget i betragtning.

Dengang var han lidt af en rod, men tilfældet ville ikke desto mindre, at Søren Freiesleben vendte tilbage til den skole, som han næsten var blevet smidt ud fra.

Søren Freiesleben bor i Brønshøj sammen med sin hustru, der også er uddannet lærer og arbejder på Bellahøj Skole. Sammen har de to børn, og Søren Freiesleben har også et tredje barn fra et tidligere forhold.