Prøv avisen

Komedienne og kromutter

Fødselsdag - Den danske skuespillerinde Birgitte Reimer, som tirsdag den 8. februar fylder 85 år - ses her i teaterforestillingen Levende Lys på Apollo Teatret i 1954. Foto: Willy Lund 2011

Hun var feteret og berømt som skuespiller og revykunstner - og så forsvandt hun fra rampelyset. Birgitte Reimer bliver 85 år i dag

Hun var på alles læber i 1950'erne og starten af 1960'erne som datidens darling. Pludselig i 1964 "hev hun stikket ud" for at åbne en restaurant. Siden er ikke meget sluppet ud om skuespilleren Birgitte Reimer. Hun er i løbet af de mange år kun en enkelt gang dukket op på de skrå brædder – nemlig da hun i 1996 gæstede Falkoner Centret for at lade sig hylde som Revyernes Revys æreskunstner.

Hun beskrives i filmkritikeren Morten Piils portrætbog over danske filmskuespillere som Danmarks "eneste rendyrket komedienne". Hun havde talent for at synge og spille både sødmefuldt og pikant og frisk dulleagtigt.

Det var hende, der i 1959 gjorde omkvædet "Så ta'r vi den en gang til for prins Knud" til en landeplage, der fortsat benyttes som vittig talemåde, når noget skal gentages igen og igen. Omkvædet ironiserer over prins Knud, der overværede en fransk dansetrup opføre blandt andet en erotisk badekarsscene. Prinsen sad imidlertid så dårligt, at han ikke kunne se denne scene og derfor fik den gentaget ved en særforestilling.

Reimer er uddannet på Det Kongelige Teater, hvor hun mødte skuespilleren Preben Neergaard, som hun fik en datter med. Karrieremæssigt gik hun den "moderne" vej og forførte publikum i kabaretten "Cranks", musicalen "Teenagerlove" og som piccoline i "Solstik" på Apollo Teatret. Hendes første filmrolle var i "Soldaten og Jenny" fra 1947, og hun var i alt med i en halv snes andre populære film.

Så, i 1964, forvandlede hun sig til kromutter i Sydfrankrig, hvor hun flyttede til sammen med sin mand, juristen og forfatteren Ole Bornemann, der har skrevet en række kriminalromaner.

Parret har en søn, der nu står for driften af restauranten, mens Birgitte Reimer og mand bor ved siden af.