Komponist i grænselandet mellem den klassiske og rytmiske kortradition

Siden 1970’erne har John Høybye sat sit aftryk på den danske musik- og kortradition. I morgen fylder han 80 år

John Høybye fylder 80 år i morgen. Dagen fejrer han ved en stor fødselsdagskoncert i kulturhuset Galaksen i Værløse, hvor hans familie vil være til stede. Fødselsdagskoncerten optages af DR og sendes på P2 tirsdag aften.
John Høybye fylder 80 år i morgen. Dagen fejrer han ved en stor fødselsdagskoncert i kulturhuset Galaksen i Værløse, hvor hans familie vil være til stede. Fødselsdagskoncerten optages af DR og sendes på P2 tirsdag aften. . Foto: Martin Savery.

På Sangskolen i København, som af de fleste i dag kendes som Sankt Annæ Gymnasium, spirede der i begyndelsen af 1950’erne en musikinteresse i maven på eleven John Høybye. Den interesse fik lov til at vokse sig stor, og i dag er han kendt for sit vidtrækkende og anerkendte arbejde med kormusik og nyskabende korpædagogik.

Som komponist og dirigent har John Høybye, der i morgen bliver 80 år, beskæftiget sig med alt fra børnekor til bigbands og symfoniorkestre i både ind- og udland, herunder DR Radiokoret, Det Ungarske Radiokor og Aarhus, Aalborg og Sjællands Symfoniorkester. Men det var i Sankt Annæs drengekor, at han som barn for første gang lod sig overvælde af korsangens skønhed og potentiale:

”I drengekoret oplevede jeg den smukke og rene klang, der gav mig kuldegysninger. Det var som et guddommeligt tegn til mig om, at jeg skulle være noget ved musikken,” forklarer John Høybye, der begyndte at spille jazz og som 17-årig havde et lille band med den jævnaldrende Niels Jørgen Steen, der i dag er en kendt jazzmusiker.

Først efter at have taget en læreruddannelse, fandt John Høybye ud af, at han ville arbejde professionelt inden for musikken. Derfor supplerede han med en kandidatuddannelse i musikvidenskab ved Københavns Universitet og en dirigenteksamen fra Musikkonservatoriet. Siden har han blandt andet brugt en stor del af sit arbejdsliv som lektor ved Danmarks Lærerhøjskole – i dag Institut for Uddannelse og Pædagogik – og så er han ophavsmand til det berømte kor Tritonus, som han stiftede i 1971 og dirigerede frem til 2006. Som korleder han har turneret over hele verden og modtaget internationale priser.

”Tritonus blev betragtet som det mest vidtfavnende kor herhjemme, det blev hurtigt populært og fik meget at lave. Og for mig hænger det sammen med en af mine musikfilosofier, der går på, at korsang skal være interessant at deltage i og spændende at lytte til. Det går begge veje. Musik er kommunika-tion, og som komponist og dirigent betyder det meget for mig, at koncerterne er spændende og har et særligt indhold. Og det har vi haft ry for i Tritonus,” siger John Høybye, der blandt andet er kendt for at arbejde i grænselandet mellem den klassiske og rytmiske kortradition.

Gennem tiden har koret også optrådt i mange kirker, hvilket har betydet, at kirken er kommet tæt på John Høybye, selvom han ikke ser sig som direkte troende.

”Jeg er kulturkristen, og det lyder jo frygtelig banalt i dag, men det er jeg faktisk. Jeg er meget optaget af hele salmetraditionen og den kultur, der er opstået i forbindelse med kristendommen – men mest på grund af musikken. Bach er lige så meget gud for mig, som den anden Gud, hvis man kan sige det på den måde,” siger han.

Lars Ole Bonde, der er professor emeritus i musikterapi ved Aalborg Universitet, har professionelt fulgt fødselaren siden 1970’erne.

”Det, han stod for, var bemærkelsesværdigt og helt nyt,” siger han og fremhæver nogle af John Høybyes særlige egenskaber.

”Det, der er interessant ved ham som dirigent er, at han spænder meget vidt. Helt tilbage til renæssancemusikken og frem til den nyeste musik – både hans egen og andre komponisters. Og så er noget af det vigtigste, han har stået for, udviklingen af rytmisk kormusik i Danmark, både for børn og voksne,” siger Lars Ole Bonde, der også er medforfatter til en ny dialogbog med John Høybye, som præsenteres ved en større fødselsdagskoncert i kulturhuset Galaksen i Værløse i morgen.

Bag arrangementet står John Høybye og hans seniorkor Diabolus, og koncerten kommer til at fylde det meste af fødselsdagen. Efterfølgende fejrer John Høybye sine 80 år med sin kone, Kirsten Høybye. De har inviteret 140 gæster til middag, blandt dem naturligvis deres tre fælles børn.