Prøv avisen
Portræt

Komponisten, der er inspireret af Shakespeare og H.C. Andersen

Hans Abrahamsens nye klaverkoncert er skrevet for solistens venstre hånd alene samt orkester. Foto: Scanpix

Hans Abrahamsen oplever stor international succes i denne tid. Han er den seneste modtager af den prestigefulde amerikanske Grawemeyer-pris, og i aften uropføres hans nye værk i Köln i Tyskland

For to år siden uropførte Berliner Philharmonikerne og sopranen Barbara Hannigan under stor opmærksomhed den danske komponist Hans Abrahamsens sangcyklus ”let me tell you”. Værket, der er baseret på Shakespeares skuespil ”Hamlet”, tager afsæt i syv digte af Paul Griffiths, der alene er skabt af de ord, som Ophelias karakter har i Shakespeares stykke.

Det viste sig at være en virkelig god sammensætning, og nu modtager den 63-årige Hans Abrahamsen den prestigefulde, amerikanske Grawemeyer-pris på 700.000 kroner for netop dette værk, der er hans første større vokalkomposition.

Priskomitéen har begrundet tildelingen med, at komponisten har formået at fylde de få ord med en følelsesmæssig dybde og nuance, så de vokale linjer på udsøgt vis spejler de skrøbelige tekster om den dødsdømte Ophelia, samtidig med at orkestret fremtræder som en ligeværdig partner, ofte delikat og flimrende i udtrykket, lejlighedsvis langt mere kraftfyldt. ”let me tell you” har allerede været opført adskillige steder i verden, ligesom det netop er udkommet på cd. I Danmark blev værket opført ved en koncert med Copenhagen Phil i sidste år.

Allerede som ung opnåede Hans Abrahamsen i 1981 at få stykket ”Nacht und Trompeten” opført af de berømte Berliner Philharmonikere, ligesom London Sinfonietta tog hans værker på programmet.

Et hovedværk blandt de senere års arbejder er det ti-melange ensembleværk ”Schnee” (2006), hvis toneverden danner en illusion af dansende snefnug, frost og is. Stykket er meget konkret komponeret ved at spejle og vende og dreje de samme motiver, der er inspireret af Bach og et tema fra ”Kunst der Fuge”. Gentagelser og forskydninger får musikkens toneverden til at lege tagfat med sig selv.

”Jeg arbejder hele tiden med de samme elementer i mine værker på samme måde, som visse malere har figurer, der gentager sig. Musikken er splinterny, men rummer også et fjernt ekko af musikhistoriens store værker,” siger Hans Abrahamsen.

”Schnee” peger tilbage mod komponistens tidlige værk ”Winternacht” (1976/1978) inspireret af Georg Trakls digt af samme navn. Og det viser frem mod en ny spændende opera over H.C. Andersens eventyr ”Snedronningen”, som Hans Abrahamsen nu arbejder med på bestilling af Det kongelige Teater.

Begrænsning kan ofte være et godt udgangspunkt for kreativiteten; og ligesom der kun er få ord i vokalværket ”let me tell you”, er Hans Abrahamsens nye og helt aktuelle klaverkoncert skrevet for solistens venstre hånd alene samt orkester. Den uropføres i aften af WDR Sinfonieorchester Köln med den fine, franske pianist Alexandre Tharaud som solist. Værkets titel er ”Left, alone”, altså ”venstre, alene” og/eller ”ene og forladt”.

”Jeg elsker klavermusik og spiller gerne repertoiret for mig selv; men da jeg er født med en dårlig højre hånd, har jeg altid ønsket mig at udforske mulighederne for en venstrehåndskoncert,” siger Hans Abrahamsen.