Korshærspræst til kamp mod ensomhed blandt ældre

Morten Aagaard er korshærspræst i Aarhus og nyt medlem i bestyrelsen for Fonden Ensomme Gamles Værn, som, han mener, gør et vigtigt stykke arbejde

”Fonden Ensomme Gamles Værn er en udstrakt hånd til et medmenneske,” siger Morten Aagaard. –
”Fonden Ensomme Gamles Værn er en udstrakt hånd til et medmenneske,” siger Morten Aagaard. – . Foto: Fonden Ensomme Gamles Værn.

”Hver eneste dag i mit arbejde i Kirkens Korshær møder jeg mennesker, som er ensomme, og som har brug for en håndsrækning”, siger Morten Aagaard.

Derfor sagde han uden videre ja til den frivillige bestyrelsespost i Fonden Ensomme Gamles Værn, som hvert år deler tre-fire millioner kroner ud til forskning, formidling og sociale aktiviteter. Fonden arbejder for at styrke de gamle mennesker, der har mindst – socialt og økonomisk.

Faktisk har Morten Aagaard som korshærspræst selv opnået støtte til udflugter for socialt udsatte ældre i Aarhus, og han har konstateret, hvor stor glæde turene har spredt.

”Fonden Ensomme Gamles Værn har en nærhed og hjertevarme, og bevillinger gives ikke for at få en gevinst retur. Mange fonde i dag kræver evidens og prognoser, mens Fonden Ensomme Gamles Værn er en udstrakt hånd til et medmenneske”, siger Morten Aagaard.

Fonden Ensomme Gamles Værn er forskningsorienteret, humanitær og står også for den sociale indsats ”Fortæl for Livet”. Ensomme Gamles Værn blev stiftet i 1910, og fondens midler stammer blandt andet fra indsamlinger og arv. Der uddeles støtte til nye initiativer, der særligt tilgodeser marginaliserede grupper som flygtninge og indvandrere, hjemløse og andre socialt udsatte.

Tidligere var Morten Aagaard i ti år generalsekretær for Bibelselskabet og derefter i ti år direktør for Lego’s sociale fonde. I 2013 blev han leder for Kirkens Korshær i Aarhus. Her fik han i samarbejde med kommunen åbnet byens første fixerum i kirkens kælderlokaler. Han fik også vendt bundlinjen til et plus, og bygningerne blev gennemrenoveret, inden han i 2016 skiftede lederkasketten ud med pibekraven og blev korshærspræst.

Som han selv opsummerer sit arbejdsliv, har han i ti år arbejdet for de hellige, ti år for de rige, og nu er han i gang med ti år for de fattige. Dertil har han nu en ekstra opgave som bestyrelsesmedlem, og han vil støtte fondens strategi for uddeling.

”Det handler ikke om at støtte projekter, der skal være de bedste eller de største. Det handler om at drage omsorg for andre mennesker”, siger Morten Aagaard.

Morten Aagaard er født i 1962, og begge hans forældre var teologer. Han blev selv cand.theol. fra Aarhus Universitet i 1989. Når han ikke lige er i Kirkens Korshærs lokaler, hvor der blandt andet er en døgnåben varmestue, fixerum og værksted, er han muligvis i Sct. Pauls Kirke. Korshærspræstens stilling omfatter nemlig også sognearbejde i Sct. Pauls Kirke. Han er gift med tandlæge Anette Aagaard, og parret har to børn og et barnebarn.