Kristen kineser flyttede med troen til Danmark

Som barn migrerede Peter Lam med sin familie fra Hongkong til London. I dag bor han i Danmark og har etableret Den Kinesiske Kirke i København for at skabe et kristent kinesisk fællesskab

Peter Lam er til søndagsgudstjeneste i Den Kinesiske Kirke på Amager. For ham er det vigtigt, at man som kristen går i kirke.
Peter Lam er til søndagsgudstjeneste i Den Kinesiske Kirke på Amager. For ham er det vigtigt, at man som kristen går i kirke. . Foto: Sara Gangsted/Scanpix.

Pladsen var trang. Peter Lam mindes, hvordan de hver uge sad omtrent 30 mennesker samlet om Bibelen i hans lejlighed på Frederiksberg tilbage i 2004. Siden han kom til Danmark fire år tidligere, havde flere kinesiske kristne, som havde bosat sig i Danmark, sluttet sig til bibeltimerne.

Ønsket om at stifte en kristen kinesisk kirke voksede sig derfor større og større. I august 2006 lykkedes det Peter Lam at etablere Den Kinesiske Kirke i København, som i dag holder gudstjeneste i Luthersk Missionsforenings Hus på Amager hver søndag.

Fra starten har Peter Lam haft stor indflydelse på kirkens form. Han beskrives som en handlekraftig person med en stærk personlighed, en bestemt karakter og en rodfæstet tro. Der hersker ingen tvivl om, hvem der leder den kinesiske kirke.

Peter Lam er født i Hongkong. Som mange andre kinesere søgte hans forældre væk fra Kina og mod Vesten for at opnå bedre økonomiske muligheder. Peter Lam var 11 år, da han med sin familie flyttede fra Hongkong til England.

Familien var ikke religiøs, men levede mere efter den kinesiske tradition for forfædredyrkelse. Det var først som 18-årig kemistuderende ved Imperial College i London, at han stiftede bekendtskab med kristendommen gennem andre kristne på universitetet.

Den kristne tro fangede hans interesse, og han blev del af flere forskellige kristne grupper for at lære mere om Bibelens budskab.

”Da jeg fik større indsigt i Bibelen, begyndte jeg også at forstå det bibelske budskab om, hvordan Gud giver os frelse gennem Jesus Kristus, og jeg blev kristen,” siger Peter Lam.

Til at begynde med kom han i en engelsktalende kirke, indtil han stiftede bekendtskab med en kristen kinesisk kirke i London, hvor han mødte sin kone. Men i 2000 blev Peter Lam tilbudt en forskerstilling i Danmark og flyttede med sin hustru og tre børn til København.

Som andre kristne indvandrere, der kom til Danmark og ikke kunne tale dansk, kom familien i den engelsktalende migrantmenighed First International Baptist Church på Nørrebro i København.

”For mig er det vigtigt, at man som kristen går i kirke. Jeg mener, der er en stor forskel på en, der betragter sig selv som kristen og gerne vil gå regelmæssigt i kirke, og en, der betragter sig selv som kristen, men ikke går i kirke. Ifølge Bibelen er tilbedelsen af Gud og mødet og fællesskabet med andre kristne vigtigt i et kristent liv,” forklarer Peter Lam.

På daværende tidspunkt var hans familie den eneste kinesiske familie, som var tilknyttet migrantmenigheden. Peter Lam stiftede løbende bekendtskab med flere kristne kinesere i Danmark. Flere af dem kunne ikke tale dansk eller engelsk.

Der var derfor behov for bibellæsninger på kinesisk for at styrke det kristne kinesiske fællesskab. Inden Den Kinesiske Kirke i København blev etableret, samledes de kristne kinesere derfor i Peter Lams lejlighed.

”Hvis du er i udlandet og pludselig hører en person tale dit sprog, vil du nok starte en samtale med vedkommende. Du føler dig mere hjemme med folk, der taler samme sprog og deler samme kultur. Det gør sig også gældende i kirken,” siger Peter Lam.

I dag har Den Kinesiske Kirke i København cirka 70 medlemmer.