Kritiker af Radikale, DF og kirken

Karsten Hønge gjorde sig særligt bemærket med sin interne kritik af SF’s linje, kort før partiet trådte ud af regeringen i 2014. Nu er han politisk ordfører, men stadig kritisk over for dele af venstrefløjen. I dag fylder han 60 år

Karsten Hønge, SF’s politiske ordfører, er altid god for et kulørt citat om politiske modstandere. I fritiden kører han motorcykel og lytter gerne til Bruce Springsteen. –
Karsten Hønge, SF’s politiske ordfører, er altid god for et kulørt citat om politiske modstandere. I fritiden kører han motorcykel og lytter gerne til Bruce Springsteen. – . Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Det er de færreste, der får deres offentlige gennembrud som 55-årige.

Men det gjorde SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge, da han på vej ind til et gruppemøde hos partiet i januar 2014 udtrykte sig således:

”Denne her sag er jo en kamel, der stiller sig oven på bunken af kameler, som er blevet slugt af SF. Og som har bragt partiet ud i den her meget vanskelige situation. Vi er gået hen og blevet noget tørre i halsen.”

Baggrunden for citatet var SF’s deltagelse i den S-R-SF- regering, som på det tidspunkt var i færd med at sælge aktier fra Dong Energy til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Karsten Hønge var egentlig bare vikar for en sygemeldt Anne Baastrup, men hans – og andre SF’eres – kritik af partilinjen var de dråber, som betød, at det berømte bæger flød over. To dage efter gruppemødet trådte SF ud af regeringen, men ”Vikaren fra Helvede”, som Karsten Hønge blev døbt, fortsatte. Ved valget i 2015 blev han valgt direkte ind i Folketinget, og siden da har han gjort sig bemærket med en række farverige citater. Særligt om Radikale Venstre, der var medvirkende til at gøre SF’s regeringstid noget problematisk:

”Man kan godt savne Radikale Venstre, når man er SF’er. Cirka på samme måde, som man savner at have ondt i ryggen eller at have en byld på storetåen,” sagde Karsten Hønge til Radio24syv tidligere i år.

Men trods den turbulente tid som regeringsparti har SF og Karsten Hønge ikke mistet lysten til ministerposter og politsk indflydelse. Derfor var Karsten Hønge også efter Alternativets Uffe Elbæk, da han i sommer meldte ud, at han ville være statsminister:

”En snemand har større chancer for at overleve i Helvede, end Uffe har for at blive statsminister,” sagde Karsten Hønge.

Karsten Hønge meldte sig ind i SF som 14-årig. I dag, hvor han fylder 60 år, er han politisk ordfører for partiet. Dermed er han i høj grad med til at tegne billedet af socialisterne udadtil. Inden for det seneste år har partiet blandt andet gjort sig bemærket med en mere konsekvent tone i udlændingedebatten. Sådan har iagttagere i hvert fald tolket eksempelvis det fælles forslag imod parallelsamfund, som SF og Socialdemokratiet bød ind med i begyndelsen af januar i år.

”Det har flyttet sig lidt, så vi i dag er mere identiske med det, som Villy Søvndal (SF-formand fra 2005 til 2012, red.) stod for. I perioder før Villy talte vi måske mere som Radikale Venstre,” siger Karsten Hønge, som mener, at SF altid har været et ”søgende parti” i forhold til udlændingepolitikken.

Inden for de senere år er han selv blevet påvirket af unge minoritetsforfattere som Geeti Amiri, Sara Omar og Ahmad Mahmoud, der har beskrevet skyggesiderne i de muslimske miljøer.

”Det er stemmer fra de frigjorte, oprørske og progressive muslimer, vi skal alliere os med. Ikke de sortsindede og reaktionære imamer,” siger han.

Karsten Hønge voksede op i et grundtvigsk og venstreorienteret hjem i Nykøbing Mors. Forældrene kom ikke meget i kirken, men de var kristne, husker Karsten Hønge.

Hjemmet var dog mere præget af religionskritik end bøn, og det kritiske syn på religion har fulgt SF’eren lige siden.

Han ønsker kirke og stat adskilt og er blandt andet ganske kritisk over for konfirmandundervisning i skoletiden. Alligevel fastholdt han, at hans egne børn, der ikke skulle konfirmeres, alligevel skulle deltage i undervisningen.

”Det skyldes, at jeg er ret optaget af, hvad der gør os til et folk, og hvad der gør Danmark til Danmark,” siger Karsten Hønge, som har tre voksne børn og to børnebørn. Han bor med sin kæreste i Odense. Han er udlært tømrersvend og var i en årrække aktiv fagforeningsmand. Han stiller både op til valg til Folketinget og Europa-Parlamentet næste år.