Prøv avisen
Portræt

Kultur er mere end politisk kagecreme

I 2017 deltog omkring 23.000 gæster i Kulturmødet Mors’ flere end 450 kunstneriske oplevelser og gratis arrangementer. I år er begivenhederne ledet af direktør for Kulturmødet Mors Trine Bang. Foto: Privatfoto

Trine Bang er ny direktør for Kulturmødet Mors, der afvikles i næste uge. Hendes mål er at udvikle arrangementet med inspiration fra udlandet, samtidig med det lokale fundament fortsat dyrkes

Det var et enigt ansættelsesudvalg, der valgte 41-årige Trine Bang som direktør for Kulturmødet Mors. Sådan en har festivalen i Nykøbing Mors ellers aldrig haft. Men efter at det årlige arrangement, der i år løber af stablen fra den 23. til den 25. august, har oplevet vokseværk i både antallet af arrangementer og besøgende, er det blevet nødvendigt med en fastansat direktør for projektet.

Og det var lige et job for Trine Bang, som tidligere har været programkoordinator for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 og for Århundredets Festival i Aarhus. Det var også i de to foregående stillinger, at hendes professionelle interesse for dansk kulturliv opstod. For her lærte hun, at hun ved hjælp af festivalformen kunne bringe viden og kultur sammen og trække et publikum, som ellers ikke ville sætte sig ned og læse danmarkshistorien, med ind i begivenhederne.

Hendes personlige interesse for kulturlivet opstod også først i voksenlivet. For selvom hun – fra opvæksten som skilsmissebarn med sin biolog-uddannede mor i Aarhus – husker byens lokale karnevalsarrangementer og teaterture, er det mere brombærkrattene og udflugterne til Vesterhavet, der står som mest betydelige i barndomserindringerne. En egentlig kulturel interesse dyrkede hun først efter gymnasiet, da hun begyndte at danse professionelt og herigennem stiftede bekendtskab med både scenens muligheder og musikkens virkning.

Med tiden er hun blevet særdeles bevidst om, at netop kultur og kunst er det, der gør verden smukkere. Kultur rører, provokerer og beriger hende. Det er i rum, hvori hun kan rykke sig, bringes ud af hverdagens hamsterhjul og reflektere over, hvordan hun kan finde sammen i nye fælleskaber, fortæller Trine Bang, der i dag har en bachelor i religionsvidenskab og en kandidat i international virksomhedskommunikation.

”Kunsten og kulturen kan bryde med rammerne og skubbe folk sammen på tværs af alder, uddannelse og etnicitet. Derfor er det farligt at tale om kultur som en slags kagecreme, der kun er råd til, når det går ekstra godt i samfundet. Hvis kulturen er det, som skaber ny forståelse af sig selv, hinanden og det fremmede, skal kulturen forstås som noget større og vigtigere, end det gør i dag,” siger hun.

Og det er netop det budskab, som Kulturmødet Mors ifølge Trine Bang kan hjælpe med at bibringe. For begivenheden er ikke længere blot et kulturmøde om Mors, men et nationalt kulturmøde, der skal holde kulturdebatten i live ved at lade folk mødes og tale sammen om de politiske problemstillinger på tværs af fagligheder.

”Det, som også er interessant ved mit job på Mors, er, at arrangementet hele tiden skal være i bevægelse. Vi skal turde udvikle os år for år og søge inspiration internationalt. For selvom Kulturmødet Mors har meget tætte partnere, vil jeg også have nye stemmer om bord i debatterne,” siger hun, og fortsætter: ”Men vi skal samtidig huske, at kulturlivet handler om at bringe kultur helt tæt på borgere, så de kan opleve det på andre måder end i et teaterrum for eksempel.”

Trine Bang plejer at sammenligne Kulturmødet Mors med en humlebi, der i virkeligheden ikke bør kunne flyve.

”Kulturmødet er en stor begivenhed, der er bygget op om kreative kræfter, og ikke en, der bliver fløjet ind fra storbyen. Nej, der er en enormt stor villighed til at rykke sammen i bussen og løfte i flok. For eksempel afholdes der koncerter og foredrag i de private hjem, hvor de lokale tager personligt ansvar. Og det er rart, når man kommer som ny udefra og skal lede en så stor begivenhed,” siger hun.

Trine Bang bor sammen med sin mand og to børn i et bofællesskab i Ry i Østjylland, og så har hun et lille værelse i Nykøbing Mors, hvor hun året rundt bor to-tre dage om ugen.

Familien skal hun have med på Kulturmødet Mors i den kommende weekend, når festivalen afholdes for sjette gang.