Dansk kulturarv har mistet en døgnbrænder

En af Danmarks førende digitale kulturarvsformidlere er død. Charlotte S.H. Jensen vil blive husket for sit enorme engagement og beskedne væsen. Hendes livsprojekt var at gøre kulturarven tilgængelig for så mange som muligt

Danmark har mistet en af sine stille helte i forhold til at udbrede Danmarks kulturarv til folket. Cand.mag. i folkemindevidenskab Charlotte S.H. Jensen døde af hjertestop som 57-årig og blev i går bisat. –
Danmark har mistet en af sine stille helte i forhold til at udbrede Danmarks kulturarv til folket. Cand.mag. i folkemindevidenskab Charlotte S.H. Jensen døde af hjertestop som 57-årig og blev i går bisat. – . Foto: Rikke Caroline Carlsen, Nationalmuseet.

”Er du også en af dem, som Charlotte S.H. Jensen har (be)rørt med sin utrættelige kamp for kulturarven? – så lad os sammen mindes hende med dette coverfoto. R.I.P Charlotte.”

Med disse ord delte stadsarkivaren fra Kolding Stadsarkiv, Lene Wul, for nylig et foto med sine facebookfølgere, så de kunne sætte det i toppen af deres facebookprofil. Billedet består af teksten: ”Arkiverne dokumenterer din og Danmarks historie – sort på hvidt”, og i nederste højre hjørne ses en finger med hvid neglelak med påskrevet sort skråskrift, så den pyntede negl ligner et gammelt dokument. Den malede negl er en hyldest til den pludseligt afdøde kulturarvsformidler, der var kendt for sine kreative negledekorationer.

Charlotte S.H. Jensen, der døde af et hjertestop som 57-årig og blev bisat i går, kunne ikke lade være med at formidle historien, om det så var gennem sine negle, på sociale medier, med nye kommunika- tionskanaler til museerne eller ved at stifte stående institutioner inden for kulturarvsformidlingen.

Den engagerede historiker var eksempelvis med til at oprette og drive hjemmesiden Historie-online.dk for Dansk Historisk Fællesråd. Hun var også med til at skubbe det satiriske digitale historiemedie Satyren i gang. Ydermere stiftede hun to priser for at understrege vigtigheden af digital formidling af kulturarven. Den Gyldne USB bliver uddelt på Organisationen for Danske Museers Formidlingsseminarer, mens Fornyelsesprisen bliver uddelt til nyskabende formidling af kulturhistorien på festivalen Historiske Dage.

Charlotte S.H. Jensens store drift for at forny formidlingen af kulturarven gennem de digitale kanaler var et resultat af hendes overordnede mål: at gøre kulturarven og historien tilgængelig for alle. Hun mente, at vores fælles historie skulle være lige, fri og gratis for alle. Hendes store kæphest var derfor gratis adgang til de danske museer.

Charlotte S.H. Jensen var uddannet cand.mag. i folkemindevidenskab og har arbejdet både for lokalarkiver og de seneste mange år for Rigsarkivet og Nationalmuseet som udviklingskonsulent, hvor hun især har stået for de sociale medier.

Hendes kollega gennem seks år på Nationalmuseet, den tidligere pressechef Henrik Schilling, beskriver hende som en ”døgnbrænder” med henvisning til en gammeldags varmeovn, som kan brænde natten over uden ekstra påfyldninger.

”Hun arbejdede i det stille – uden store armbevægelser. Hun kørte bare i et konstant højt gear.”

Ud over sine mange faglige initiativer var Charlotte S.H. Jensen kendt for at være en meget aktiv og saglig debattør angående historien, kulturarven og formidlingen på de sociale medier.

”Hun var meget givende. På en måde, hvor det ikke handlede om, at hun skulle have personlig ære – hun skulle have en sag eller en idé ud.”

Den nuværende redaktør for Historie-online.dk, Poul Porskær Poulsen, udtaler om Charlotte S.H. Jensen i mediets eget mindeord om hende:

”Charlotte var en energibombe og en meget inspirerende person. Hendes indflydelse på den danske historikerverden kan ikke overvurderes. Det er slet ikke til at forstå, at hun ikke er her mere. Hun vil blive stærkt savnet.”

Charlotte S.H. Jensen var også passioneret omkring sit lokalområde i Københavns nordvestkvarter, hvor hun delte sin tilværelse med sin mand og kattene Linux og Firefox. Charlotte S.H. Jensen blev i går bisat i den lokale kirke.