Kultursociolog bekæmper ensomhed

For blot tre år siden blev Marianne Lundsgaard en del af bestyrelsen i Ensomme Gamles Værn. Nu sætter hun sig i formandsstolen

”Nogle er mere disponerede for at blive ensomme, men ingen behøver blive det,” mener Ensomme Gamles Værns nye formand Marianne Lundsgaard. -
”Nogle er mere disponerede for at blive ensomme, men ingen behøver blive det,” mener Ensomme Gamles Værns nye formand Marianne Lundsgaard. - . Foto: EGV.

Ensomme Gamles Værns nye formand, Marianne Lundsgaard, er klar i mælet:

”Ensomme Gamles Værn udfører et væsentligt og kvalitetsbetonet arbejde. Det vil jeg være med til at fastholde og videreudvikle.”Hun blev i 2012 en del af bestyrelsen i Ensomme Gamles Værn, og i 2013 blev hun næstformand. Nu bliver formandsstolen hendes. Direktør for Ensomme Gamles Værn Christine E. Swane har værdsat samarbejdet og glæder sig over, at Marianne Lundsgaard nu skal sidde for enden af bestyrelsesbordet:

”Marianne Lundsgaard har et godt udsyn til kommunernes virkelighed og til andre organisationers arbejdsfelter. Det vil helt sikkert styrke vores samarbejdsmuligheder.”

Marianne Lundsgaard kunne kalde sig kultursociolog i 1988 og har efterfølgende knoklet for ikke bare at synliggøre, men også styrke arbejdet inden for ældreområdet både nationalt og internationalt.

Hun er blandt andet sekretariatsleder i Danske Ældreråd, som er en landsorganisation for kommunernes folkevalgte ældreråd, og fra sit arbejde som faglig sekretær for demenskoordinatorer har hun et vigtigt indblik i dementes vilkår. I 2006 føjede den garvede kultursociolog en master i public policy og social entrepreneurship til sin faglige profil.

”Nogle er mere disponerede for at blive ensomme, men ingen behøver blive det. Ensomme Gamles Værn sætter fokus på ensomhed gennem forskning og støtte til udviklingsprojekter. Jeg vil være med til at bryde det tabu, som bare det at tale om ensomhed kan være,” siger Marianne Lundsgaard i forbindelse med formandsskiftet.

Og det arbejde, hun er en del af, er da heller ikke gået upåagtet hen. I september 2014 overrakte statsminister Helle Thorning-Schmidt nemlig ved en officiel ceremoni i FN-bygningen i New York med deltagelse af præsident Obama førsteprisen Open Government Award til Marianne Lundsgaard. Prisen, der er indstiftet af Open Government Partnership, hædrede de bedste offentlige borgerinddragelsesinitiativer blandt de deltagende 64 lande, og de internationale dommere fandt, at den danske model med ældreråd er en så unik institution, at førsteprisen var fuldt fortjent.

Marianne Lundsgaard, der bor i Hareskov, er gift med Jesper, som er pensioneret aldringsforsker. De kan til januar næste år fejre sølvbryllup, og de har en datter på 22 år. Fritiden anvendes gerne i haven, ligesom hun holder af at sejle og rejse.