Kunstner med hang til drømme og surrealisme

Ved årets jødiske filmfestival, som lige nu foregår i København, kan man opleve kunstneren Martin Dokswel. Han skal til festivalen tale om sin bog, og præsentationen bliver som værket præget af drømmelogik

 Martin Dokswel, som normalt går under kunstnernavnet Dokswel M., kan opleves på årets jødiske filmfestival, hvor han præsenterer sin nye, surrealistiske bog. – Privatfoto.
Martin Dokswel, som normalt går under kunstnernavnet Dokswel M., kan opleves på årets jødiske filmfestival, hvor han præsenterer sin nye, surrealistiske bog. – Privatfoto.

I disse dage udfolder den jødiske filmfestival CPH Jewish Film Festival sig i København, og på dagens program finder man den unge kunstner og forfatter Martin Dokswel. Med en hybrid af bog og performance inviterer han publikum ind i et drømmende og surrealistisk univers. Projektet hedder ”3:47”, bygger på Det Gamle Testamente og har til formål at udfordre modtagerens intellekt og følelser ved at stille spørgsmål, men ikke give svar.

35-årige Martin Dokswel er født og opvokset i København i en jødisk familie. Han siger selv, at han er født til at gå mod strømmen, og som barn var han da også den, der aldrig kunne tie stille, og som irriterede lærerne med en uendelig stime af spørgsmål. Han kunne lide at provokere, det kan han stadig, men i dag tjener provokationen et formål i hans bøger.

”Mennesker elsker at placere alt i kasser og aldrig stille spørgsmål til det igen. Men alt er i forandring, og det er mennesker også. Derfor er det vigtigt at udforske spørgsmålene, for de er vigtigere end svarene. Sådan skriver jeg også. Der er ingen åbenbaring i mine bøger, hvis man kun vil have svar,” fortæller Martin Dokswel.

Martin Dokswel har en bachelor i engelsk og kommunikation fra Syddansk Universitet og har i flere år arbejdet som engelsk tekstforfatter. Hans egne tekster er også på engelsk, og i 2013 udkom hans debutroman ”Rio is melting”. Bogen handler om sygdomme og især de fire stadier i cancer. Under udarbejdelsen fik kunstnerens egen mor konstateret kræft og gik bort efter fire år, lige inden bogen udkom. Udgivelsen blev derfor en meget personlig oplevelse for kunstneren, der efterfølgende fandt stor inspiration i tallet fire, som havde været kendetegnende for både bogens og moderens forløb.

For Martin Dokswel er hans bøger værker, der kan opleves med alle sanserne. Derfor blev der lavet en videotrailer til debutromanen, der blev komponeret musik til den, og i Berlin og København var der kunstudstillinger med malerier, der baserede sig på bogen. Hans nuværende bog, ”3:47”, har han arbejdet på i to år, og den er stadig ikke færdig, hvorfor dagens arrangement ved den jødiske filmfestival hedder ”Jewish work in progress”. Bogen er baseret på Jeremias’ bog i Det Gamle Testamente og handler om Jerry, der har været forsvundet i fire år uden at ane hvorhen eller hvorfor. Den fragmenterede fortælling er bygget op efter månens fire faser, og læseren skal selv navigere i drømmelogikken.

”Jeg kan godt lide at overlade meget til læserens fantasi. Meget i bogen er ukonkret i forhold til tid og sted, og det efterlader plads til læserens egen forståelse,” fortæller forfatteren.

Det er derfor ikke et helt ordinært bogforedrag, der kommer til at foregå i Cinemateket klokken 17.00 i dag. Publikum vil nemlig blive udsat for eksperimenter og præsenteret for artefakter fra bogen, ligesom der vil være performances med udgangspunkt i fortællingen. Og der er noget at glæde sig til, siger forfatteren.

”Én af mine store drifter er surrealismen, og det træder også frem i bogen. Historien er overfladen, men i underfladen findes alt det gode og beskidte.”

Martin Dokswel bor på Frederiksberg i København med sin forlovede og parrets lille datter.