Prøv avisen

Kvindernes europæiske stemme

Europaparlamentariker med en rød baggrund: Britta Thomsen er europæer på flere niveauer. – Foto: Simon Knudsen/.

Socialdemokraten Britta Thomsen kæmper både for kvinders rettigheder og grøn politik som medlem af Europa-Parlamentet. I dag fylder hun 60 år

Britta Thomsen har de seneste 10 år været socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet. Hun befinder sig godt i den de europæiske socialisters gruppe, og hun tror på fælles europæiske løsninger på de udfordringer, som Europa står over for.

Hun har boet i mange europæiske byer, mestrer flere europæiske sprog end de fleste danskere, og så er hun medlem af Europa-Parlamentet, hvor hun især kæmper for grønne arbejdspladser og kvinders rettigheder.

LÆS OGSÅ: Nord og syd for stegemargarinegrænsen

Opvæksten i det nordjyske kan ikke skjules. Frem til skolealderen var det med forældrene rundt med det omrejsende Pallis Tivoli. Dødsdrom, luftartister og oversavede damer er jo ikke så langt fra politik, som man engang ville have troet, men det skal ikke misforstås. Britta Thomsen er ikke til forestillinger eller til billige politiske point.

Især Portugal har haft en vis tiltrækningskraft i aalborgenseren. Hun taler sproget flydende, herunder også spansk, og så har hun læst ved Lissabon Universitet.

Selv siger hun, at det er en fordel at kunne flere sprog, når hun skal forhandle med sine politikerkolleger. Blandt andet er hun kommet tættere på formanden for EU-Kommissionen, portugiseren José Manuel Barroso, der lagde ekstra mærke til den danske politiker, fordi hun mestrer det portugisiske sprog.

I Parlamentet er hun medlem af Udvalget for Industri, Forskning og Energi. Derudover er hun medlem af Udvalget for Kvinders Rettigheder og Ligestilling.

Selvom den erfarne Europa-politiker har rundet et skarpt hjørne, siger hun på ingen måde farvel til politik. For efter fødselsdagen står den nemlig på valgkamp. Hun stiller igen op som partiets spidskandidat i Region Sjælland til Europa-Parlamentsvalget den 25. maj. Her vil hun fortsætte med at kæmpe for sine mærkesager, som hun i tidens løb er blevet hædret for. Britta Thomsen modtog blandt andet Europas Kvinders Pris i 2010 for sin kamp mod menneskehandel og Europa og Sundhedskartellets Ligelønspris i 2012 for sit arbejde med ligeløn.

I 2012 blev Britta Thomsen adjungeret professor ved Copenhagen Business School med fokus på samarbejde inden for forskning og innovation mellem Denmark, Europa og Brasilien.

Britta Thomsen har datteren Maiken.