Lægen der ville lære at lytte til patienten

Overlæge og medlem af Det Etiske Råd Poul Jaszcak har altid ment, at lægens vigtigste etiske forpligtelse er den simple: at lytte til patienten. På onsdag fylder han 70 år

Overlæge Poul Jaszcak blev efter sin pensionering medlem af Det Etiske Råd og kan dermed fortsætte sit arbejde med de etiske spørgsmål, der har fyldt en stor del af hans lægefaglige virke.
Overlæge Poul Jaszcak blev efter sin pensionering medlem af Det Etiske Råd og kan dermed fortsætte sit arbejde med de etiske spørgsmål, der har fyldt en stor del af hans lægefaglige virke. Foto: Lægeforeningen.

Poul Jaszczak var bare en ung skoledreng, da han begyndte at interressere sig for medicin. Han kunne sidde i timevis med næsen i den gamle illustrerede medicinbog og studere den menneskelige anatomi og dens funktioner hjemme på gulvet i forældrenes lejlighed i Bredgade i København. Der var aldrig rigtig tvivl om, at det var det, han skulle være. Læge.

”Jeg vil ikke kalde det et kald, for så bliver det så filosofisk, men jeg var meget tidligt fascineret af det mysterium, menneskekroppen er. I at finde ud af, hvordan det hele fungerer. Den fascination er der stadig,” siger den i dag pensionerede overlæge og medlem af Det Etiske Råd, Poul Jaszczak.

Det kunne være nærliggende at tro, at Poul Jaszczack havde valgt socialmedicinen som sit speciale. Begge hans forældre var arbejdere. Og han så ved selvsyn, hvordan hans far blev slidt ned af arbejdet i et stenhuggeri og syg af den marmorstøv, han indåndede dagligt gennem sit arbejdsliv. Sådan gik det ikke. Jaszczack blev kandidat i 1973 fra Københavns Universitet, speciallæge i gynækologi og obstetrik i 1984, dr.med. i 1988 og samme år ansat som overlæge på den afdeling på Herlev Sygehus, som han senere kom til at lede. Alligevel har de etiske aspekter - heriblandt den lige adgang til den bedst mulige lægehjælp uanset klasse - altid været central i Poul Jaszcacks tilgang til lægegerningen.

”Man har jo sin egen baggrund med sig, men trækker også på de læremestre, der gør indtryk. Jeg studerede under den kongelige fødselslæge professor Dyre Trolle. Han var urokkelig i forhold til aldrig at gøre forskel på sine patienter. Det var muligt, at der var en adelig fødsel i gang, men det forhindrede ham ikke i først at tilse fru Hansen, der blødte på grund af en forudliggende livmoder. Han så patienten i øjenhøjde og lyttede til dem.” siger Poul Jaszczack.

Selv gik Poul Jaszczack aktivt ind i arbejdet med netop at forbedre lægeetikken. Dels som formand for Lægeforeningens Etiske Udvalg, dels som formand for Lægeforeningens Kvalitetsnetværk og senest som medlem af Det Etiske Råd. Men også i kraft af sit mangeårige virke som studieleder har han arbejdet for at sætte sit præg på de kommende generationer af lægers omgang med lægeetikken.

”Det er klart, at de seneste mange år på det medicinetiske felt har været præget af den massive teknologiske udvikling og de etiske udfordringer, den har afstedkommet. Men det centrale i lægeetikken for mig er fortsat det helt simple, at lægen skal lytte til patienten, tage patienten alvorligt og respektere ham eller hende,” siger Poul Jaszczack.

”Det er i den optik decideret hovent, når der argumeneteres for, at man ikke behøver at spørge om lov for at bruge personfølsomme oplysninger, fordi den almindelige dansker alligevel ikke forstår, hvad vi vil bruge de data til. Vi skal selvfølgelig spørge om lov. Det skal foregå i samklang med patienten, så tilliden og etikken er intakt,” siger Poul Jaszczack.

Poul Jaszczak har i sit mangeårige virke været medlem af en lang række faglige udvalg. Heriblandt Foreningen af Yngre Læger, Forskningsudvalget og Uddannelsesfagligt Udvalg samt formand for Foreningen af Speciallæger. Parallelt har han desuden været stærkt engageret i undervisning og det medicinske studium. Hans utrættelighed har været en af årsagerne til, at Det Medicinske Fakultet ved Københavns Universitet indførte en ny studieplan med fokus på integration af fagene.

Poul Jaszczack er gift, har to børn og to børnebørn. I sin fritid bygger han både og vedligeholder sin gamle motorcykel og en Porsche fra 1986. Og så passer og klipper han havens bonzaitræer, selvom de ikke altid falder helt ud, som han havde håbet. Pensionisttilværelsen er altså godt fyldt op. Alligevel har Poul Jaszczack stadig svært ved at takke nej til engagementer inden for lægevidenskaben og etikken. I dag skal han dog spørge sin kone om lov, før han forpligter sig. Hun siger oftest ja.