Prøv avisen

Landbrug i hjertet, bondegård i lommen

Lone Andersen i den ene af hendes to verdener: kostalden. – Foto: Mathilde Bech.

Landbrugets nye kvindelige viceformand, Lone Andersen, har stærkefølelser for det alsidige danske landbrug og vil derfor bevare landbrugsloven

Lone Andersen får fremover færre timer iført gummistøvler hjemme i kostalden i Lyne og flere timer ved computeren på Axelborg og i toget frem og tilbage mellem Vestjylland og København. Hun er som nyvalgt formand for Familielandbruget, og dermed også viceformand i Landbrug & Fødevarer, den første kvinde i formandskabet nogensinde.

Næstformand i Familielandbruget, Henrik Bertelsen, der med kun en enkelt stemme tabte formandsvalget, beskriver Lone Andersen som nytænkende og skarp til at kommunikere. Det er ifølge ham en stor styrke for Familielandbruget, der gerne vil fremstå som en vigtig del af landbruget, som er andet og mere end blot produktion.

LÆS OGSÅ: Det begyndte med en småbørnsmor

Gennem mange år har børnene på nu 21, 25 og 28 hjulpet til på gården i fritiden, og det lille landbrug har på den måde sat en unik ramme om familiens liv og sammenhold. Lone Andersen vil arbejde for, at andre på samme måde kan få mulighed for at skabe netop den type familielandbrug. Derfor er arbejdet for at bevare landbrugsloven en af hendes første og største opgaver som formand.

Flere politikere og Natur- og Landbrugskommissionen taler om at afskaffe landbrugsloven, men det vil være en katastrofe for diversiteten i dansk landbrug, siger Lone Andersen. Landbrugsloven er essentiel, hvis der også fremover skal være plads til mindre familielandbrug som gården i Lyne og ikke kun store industrielle landbrug. Loven sikrer nemlig de afgørende rammer og finansieringsmuligheder for især mindre og nystartede landbrug, og de små gårde spiller ifølge Lone Andersen også en vigtig rolle for samfundet, fordi de skaber lokal omsætning og arbejdspladser. Ikke mindst i Danmarks spisekammer, som hun kalder sin hjemegn i Midt- og Vestjylland.

Mobiltelefonen følger Lone Andersen, hvorend hun går. Men det er ikke blot et arbejdsredskab til mails, smser og samtaler, den er også et vigtigt arbejdsredskab for landmanden Lone Andersen. Med et enkelt klik på skærmen flytter hun køerne derhjemme med sin iPhone. Hun lukker bestemte køer ud på marken og andre ind i stalden eller sørger for, at malkningen bliver sat i gang til tiden. Lone Andersen kan følge med i alt hjemme på gården. Også selvom hun sidder midt i et lyst, skinnende kontor på 7. sal mellem Hovedbanegården og Rådhuspladsen i København. Eller det vil sige næsten alt.

For som hun selv siger, mangler hun nu kun at få sat en GPS på sin mand, Erik Andersen, som passer gården i Lyne, og som nu må overtage endnu et par af Lone Andersens faste gøremål i stalden.