Landstræneren, der ikke kun vil vinde

Landstræner Kasper Hjulmand elsker spillet på banen, men er på mange måder et fremmedlegeme i en fodboldverden, hvor hans værdier har trange kår. Under EM, som begynder i dag, vil han bevise, at man både kan vinde kampe og befolkningens hjerter

Inden Kasper Hjulmand blev træner, spillede han selv fodbold, men måtte indstille karrieren som 26-årig. Han har stort set altid været anfører for sine hold – ikke fordi han var den bedste, men fordi han var god til at kommunikere og læse spillet.
Inden Kasper Hjulmand blev træner, spillede han selv fodbold, men måtte indstille karrieren som 26-årig. Han har stort set altid været anfører for sine hold – ikke fordi han var den bedste, men fordi han var god til at kommunikere og læse spillet. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

For nogle år siden overværede Kasper Hjulmand et underholdningsprogram i tv, hvor både daværende fodboldlandstræner Morten Olsen og daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) deltog.

”Vi er jo i samme branche. For os begge to handler det kun om at vinde,” sagde Løkke med et smil til Olsen.

Kasper Hjulmand tænkte sit, kan man læse i biografien ”Fodbolddrømmer”. Det kan ikke kun handle om at tælle til 90 mandater i politik og score flere mål end de andre i fodbold. En politiker må have visioner for sit land, og en fodboldtræner må have visioner for sit hold.

Det har landstræner Kasper Hjulmand i den grad også på vegne af landsholdet, der spiller sin første kamp ved EM-slutrunden lørdag på hjemmebane mod Finland. Til Kristeligt Dagblad har han tidligere fortalt, at spillet på banen bør afspejle nationens sjæl, og i den nyeste udgave af magasinet Ud&Se understreger han vigtigheden af, at et hold er i stand til at begejstre:

”Man skal være effektiv og vinde, men jeg kan godt lide, at der er en smag . Man kan vinde kampe og pokaler, men også hjerter. Målet er at få det hele til at gå op i en højere enhed.”

I Auning på Djursland, hvor Kasper Hjulmand voksede op som søn af et lærerpar, var armbevægelserne mindre. Byen havde kun 3000 indbyggere, men med sine to idrætshaller, en svømmehal og en fodboldklub havde den alt, hvad Kasper Hjulmand behøvede. Han dyrkede de fleste former for sport, men valgte i sidste ende at satse på fodbolden.

Kasper Hjulmands værdier er imidlertid formet af andet og mere end fodbolden. Som 19-årig begyndte han på Vejle Idrætshøjskole, hvor han mødte Hans Lauge, en grundtvigiansk højskolelærer, der ovenikøbet var fodboldinteresseret.

”Når man er underviser, bærer man frugter – nogle tager af frugterne, og andre gør ikke. Kasper var en sulten og nysgerrig ung mand,” husker den 20 år ældre højskolelærer.

Hans Lauge introducerede sin elev for højskoleverdenens tanker, og det affødte mange samtaler om demokratisk dannelse, værdien af fællesskaber og diskussioner om, hvordan – hvis overhovedet – disse højskoleværdier kunne passe ind i en stadigt mere individualistisk fodboldverden.

Efter højskoleopholdet studerede Kasper Hjulmand idræt på Københavns Universitet, samtidig med at han passede sin fodboldkarriere, som stoppede, før den for alvor kom i gang. Som 26-årig indstillede han karrieren på grund af en knæskade.

Kasper Hjulmand valgte i stedet at gå trænervejen, der først bragte ham til Lyngby BK og senere FC Nordsjælland, som han imod alle odds gjorde til danske mestre med sit varemærke: boldbesiddende og angrebslysten fodbold. Mesterskabet blev et springbræt til tyske Mainz 05, men udlandseventyret endte med en fyreseddel efter blot otte måneder.

Faktisk var der ikke meget eventyr over opholdet i Mainz. I journalist Morten Glinvads biografi om Kasper Hjulmand beskriver den 49-årige træner mødet med den internationale fodbold som mødet med ”et monster af grådighed, dårligdom og massivt hykleri”, hvor pengene fyldte mere, og spillet, han brændte for, fyldte mindre.

Kasper Hjulmands frustrationer illustrerer, at han på mange måder er malplaceret i fodboldens verden, mener Hans Lauge, der sagtens kan forestille sig andre brancher, hvor Hjulmand ikke i samme grad ville blive udfordret på sine værdier:

”Han kunne være blevet en fremragende højskolelærer eller -forstander.”

Oplevelsen i Tyskland gjorde Kasper Hjulmand endnu mere insisterende på kun at ville arbejde i klubber, som gav ham tid og albuerum til at gøre tingene på sin egen måde. Efter endnu et ophold i FC Nordsjælland blev Kasper Hjulmand i forsommeren 2019 præsenteret som ny dansk landstræner, hvor han skulle afløse norske Åge Hareide. I medierne blev fronterne mellem de to trænere trukket skarpt op: Nordmanden er den effektive pragmatiker, der spiller for at vinde, Hjulmand er den naive romantiker, der spiller for at underholde.

Da Kasper Hjulmand et år senere tiltræder posten, ser han sig derfor nødsaget til igen at gå i rette med den kritik, som har forfulgt ham i store dele af hans trænerkarriere: at han er ligeglad med resultater.

”Jeg er 100 procent drevet af at vinde,” slog han endnu engang fast i et interview med Berlingske, og budskabet har han gentaget mange gange siden.

Lørdag klokken 18.00 får Kasper Hjulmand chancen for at vise, at han mener det. I første omgang handler det om at vinde den indledende gruppekamp mod Finland, men hvis man kender Kasper Hjulmand ret, handler det også om EM-trofæet og danskernes hjerter.