Laudrup-dynastiets stamfar fylder rundt

Tidligere landsholdsspiller Finn Laudrup har sat et stærkt præg på dansk fodbold. I dag fylder han 70 år

Her ses Finn Laudrup sammen med sønnerne Michael og Brian. Billedet er taget omkring 1980.
Her ses Finn Laudrup sammen med sønnerne Michael og Brian. Billedet er taget omkring 1980. Foto: Heine Pedersen.

Sig navnet Laudrup - og de fleste vil tænke på Michael og Brian Laudrup, men uden Finn Laudrup, deres far, var det aldrig kommet dertil.

Finn Laudrup, der i dag fylder 70 år, blev født på Frederiksberg og spillede som dreng fodbold i den nærliggende Vanløse IF. Som 20-årig debuterede han på det danske ungdomslandshold, og to år senere kom turen til det mest prestigefyldte for en fodboldspiller: A-landsholdet.

Her spillede Laudrup 19 kampe igennem karrieren og var kendt som en elegant, driblestærk og målfarlig højre innerwing. Det blev da også bemærket uden for danske fodboldkredse, og i 1968 skrev han kontrakt med østrigske Wiener Sport-Club og kom dermed ind i klubben af de tidligste danske professionelle fodboldspillere i udlandet. Det kan i parentes bemærkes, at generationsfællen Harald Nielsen (Guld-Harald), der i dag er 73 år, i 1961 kom til klubben Inter i Bologna. Finn Laudrup spillede i to år i den østrigske hovedstad og vendte derefter hjem igen, dog ikke til Vanløse IF, men til Brønshøj.

I 1973 skiftede han til Brøndby IF, som på det tidspunkt ikke var en klub med nogen særlig høj status, men lå i Danmarksserien. Da Laudrup blev knyttet til Brøndby, begyndte der imidlertid at ske store ting. Klubben rykkede op i graderne, men efter to år takkede Laudrup af. Han skiftede til fodboldklubben KB, der senere indgik i FCK, men Brøndby IF savnede sin gamle spillende træner, og i 1981 vendte han tilbage. Samme år kunne Brøndby rykke op i den bedste liga, som på det tidspunkt var 1. division. Herefter trak Finn Laudrup sig tilbage, 36 år gammel, men hans ældste søn, Michael Laudrup, overtog Laudrup-stafetten i Brøndby allerede året efter.

Finn Laudrup er gift med Lone Laudrup, med hvem han har fået de to topfodboldspillere Michael Laudrup og Brian Laudrup, der i dag er henholdsvis 51 og 46 år gamle. Som de yngste skud på Laudrup-stammen finder man Michael Laudrups to sønner, Mads Laudrup og Andreas Laudrup, der henholdsvis har og har haft fodboldkarriere på topplan.