Prøv avisen
Portræt

Laudrup-dynastiets stamfar fylder rundt

Her ses Finn Laudrup sammen med sønnerne Michael og Brian. Billedet er taget omkring 1980. Foto: Heine Pedersen

Tidligere landsholdsspiller Finn Laudrup har sat et stærkt præg på dansk fodbold. I dag fylder han 70 år

Sig navnet Laudrup - og de fleste vil tænke på Michael og Brian Laudrup, men uden Finn Laudrup, deres far, var det aldrig kommet dertil.

Finn Laudrup, der i dag fylder 70 år, blev født på Frederiksberg og spillede som dreng fodbold i den nærliggende Vanløse IF. Som 20-årig debuterede han på det danske ungdomslandshold, og to år senere kom turen til det mest prestigefyldte for en fodboldspiller: A-landsholdet.

Her spillede Laudrup 19 kampe igennem karrieren og var kendt som en elegant, driblestærk og målfarlig højre innerwing. Det blev da også bemærket uden for danske fodboldkredse, og i 1968 skrev han kontrakt med østrigske Wiener Sport-Club og kom dermed ind i klubben af de tidligste danske professionelle fodboldspillere i udlandet. Det kan i parentes bemærkes, at generationsfællen Harald Nielsen (Guld-Harald), der i dag er 73 år, i 1961 kom til klubben Inter i Bologna. Finn Laudrup spillede i to år i den østrigske hovedstad og vendte derefter hjem igen, dog ikke til Vanløse IF, men til Brønshøj.

I 1973 skiftede han til Brøndby IF, som på det tidspunkt ikke var en klub med nogen særlig høj status, men lå i Danmarksserien. Da Laudrup blev knyttet til Brøndby, begyndte der imidlertid at ske store ting. Klubben rykkede op i graderne, men efter to år takkede Laudrup af. Han skiftede til fodboldklubben KB, der senere indgik i FCK, men Brøndby IF savnede sin gamle spillende træner, og i 1981 vendte han tilbage. Samme år kunne Brøndby rykke op i den bedste liga, som på det tidspunkt var 1. division. Herefter trak Finn Laudrup sig tilbage, 36 år gammel, men hans ældste søn, Michael Laudrup, overtog Laudrup-stafetten i Brøndby allerede året efter.

Finn Laudrup er gift med Lone Laudrup, med hvem han har fået de to topfodboldspillere Michael Laudrup og Brian Laudrup, der i dag er henholdsvis 51 og 46 år gamle. Som de yngste skud på Laudrup-stammen finder man Michael Laudrups to sønner, Mads Laudrup og Andreas Laudrup, der henholdsvis har og har haft fodboldkarriere på topplan.