Miljøminister Lea Wermelin blev socialdemokrat i farmors køkken

Miljøminister Lea Wermelin blev skolet af sin fattige farmor i, at fællesskab forpligter, for familien blev trods en tragisk skæbne reddet af velfærdsstaten

Lea Wermelin, Danmarks nye miljøminister, blev hjemmefra opdraget til at tænke på miljøet. –
Lea Wermelin, Danmarks nye miljøminister, blev hjemmefra opdraget til at tænke på miljøet. – . Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Danmarks nye miljøminister, Lea Wermelin (S), har siden tiltrædelsen som minister den 27. juni været i vælten flere gange. Mest bemærkelsesværdigt i forbindelse med, at hun fastslog, at ulvene i Danmark ikke skulle hegnes ind, selvom hendes partis tidligere ordfører på området havde anbefalet netop det. Da hun skulle stå på mål for en bøde på 500.000 kroner for, at Mærsk Oil havde udledt 80.000 tons skadelige kemikalier i Nordsøen. Og senest i forbindelse med, at hun fastholdt, at Miljøministeriet ikke ville forbyde sprøjtemidlet neonikotinoider, som studier ellers viser skader bestanden af vilde bier.

Men hvem er det, der sidder i ministerstolen? Partifæller fra Bornholm, hvorfra Lea Wermelin er valgt ind, beskriver hende med ord som begavet, flittig, analytisk sans og god til at tale med mennesker. Partifællen, den tidligere miljøminister Ritt Bjerregaard bruger mange af de samme ord og fremhævede tidligere i år Lea Wermelin som en politiker, man burde holde øje med. Ritt Bjerregaard fortæller også historien om en politiker, der er god til at blive valgt. For eksempel blev hun i 2015 før valgkampen selv kontaktet af Lea Wermelin, da Ritt Bjerregaard i en anden sammenhæng skulle til Bornholm. Måske kunne de lave noget sammen?

”Det var godt set. Det var at bruge en mulighed, og det skal politikere kunne.”

De brugte en dag sammen, og her lærte Ritt Bjerregaard den unge socialdemokrat bedre at kende.

”Hun har en uforfærdethed. Hun kan godt lide mennesker, og hun går hen til dem. Hun snakker med folk og er optaget af, hvad de fortæller hende. Det er en vigtig egenskab. Nogle politikere bruger alle deres kræfter på at tale selv. Sådan virker Lea Wermelin ikke.”

Både familiemedlemmer og partifæller fremhæver Lea Wermelin som en ægte socialdemokrat, der kæmper for fællesskabet, mod ulighed og er en stærk tilhænger af velfærdsstaten. Værdier, hun har fået fra sin fattige farmor.

Hver dag efter skole blev Lea Wermelin og hendes fire år ældre søster, Nanna Wermelin, passet af deres farmor. Oftest i hendes køkken. Her blev søstrene ikke underholdt, men hjalp farmoderen med hendes sysler og pligter. For eksempel at lave mad eller at sy tøj. I farmoderens selskab lyttede pigerne til hendes historier.

Farmoderen kom fra en fattig svensk familie med syv børn, og som 13-årig blev hun i 1930 sendt til Bornholm for at tjene. På øen mødte hun sin senere mand, og sammen fik de fire børn. Men Lea Wermelins farfar fik sklerose, mens børnene stadig boede hjemme, så farmoderen måtte knokle for at tjene penge, holde hjemmet og passe sin mand.

Farmoderen fortalte Lea Wermelin og søsteren, at uden velfærdsstaten havde familien ikke klaret den. Lea Wermelins far fik en uddannelse som folkeskolelærer. Og hans to døtre er nu universitetsuddannede – og den ene er som 34-årig blevet minister.

Som lærer underviste faderen blandt andet i biologi, og interessen for miljø og natur blev søstrene påduttet i hjemmet. Som barn og teenager skulle Lea Wermelin eksempelvis smide skræller fra kartofler og gulerødder over i en særlig spand til kompost.

Lea Wermelin knyttede sig også i langt højere grad end søsteren til familiens mange forskellige dyr som høns, duer, hunde, hamstere og kaniner. Og de mange ture med faderen i naturen videregiver miljøministeren i dag til sine to små døtre, når hun sammen med søsterens familie bader i havet eller går ture med naturvejledere på Bornholm.

Lea Wermelin er gift med Jonas Bjørn Jensen, der er politisk ordfører for Socialdemokratiet i Københavns Borgerrepræsentation. Familien bor i Sandvig på Bornholm. Parret har også en lejlighed på Blågårds Plads på Indre Nørrebro i København. Parrets ældste datter går i den lokale folkeskole, og den yngste pige går i en lokal vuggestue.8