Prøv avisen
Portræt

Lederen, der blev ledt af balletten

En stor del af Nikolaj Hübbes karriere har været centreret omkring New York. I dag er han som kongelig balletmester tilbage, hvor det hele startede – Det Kongelige Teater. – Foto: Jens Henrik Daugaard/ritzau

Som femårig stod det klart for Nikolaj Hübbe, at han ville danse ballet. Han har ikke set sig tilbage siden og er nu leder af Den Kongelige Ballet. I dag fylder han 50 år

Betonet lethed og ubesværet ynde kendetegner den klassiske balletteknik. Men bag det færdige resultat på scenen ligger timevis af træning og for de professionelle dansere en livsstil, der starter, fra man er ganske ung. Sådan har det også været for Det Kongelige Teaters balletmester, Nikolaj Hübbe. Som femårig var han med sine forældre på Det Kongelige Teater, hvor de så balletten ”Nøddeknækkeren”, og mens balletdanserne strøg hen over scenen, tænkte Nikolaj Hübbe ved sig selv: ”Det der, det vil jeg også.”

Han var grebet af teaterets magi, og fra den dag stod det lysende klart for den lille dreng, at han ville være balletdanser.

Opvokset i et kulturelt interesseret hjem i det indre København med en mor, som var skolelærer, og en far, som var læge, blev hans spirende interesse for ballet bakket op, og som 10-årig snørede han for første gang et par balletsko om fødderne i Det Kongelige Teaters balletskole. Fra da af startede en livslang karriere som balletdanser. En karriere, som bærer præg af høj disciplin, dag- og aftenarbejde, og som medførte en tidlig modning for den i starten ganske unge Nikolaj Hübbe. Hans talent som balletdanser drev ham fremad, og efter endt uddannelse fra Det Kongelige Teaters Balletskole blev han som ung teenager i 1984 ansat ved Den Kongelige Ballet. Her blev han udnævnt til solodanser blot fire år senere.

Karrieren så ud til at have nået sit højdepunkt, men Nikolaj Hübbe vovede alligevel nye udfordringer og rejste til New York, da han blev tilbudt et job som solodanser i New York City Ballet. Her arbejdede han fra 1992 til 2008 og strøg til tops blandt de bedste solodansere med sin tekniske kunnen og særlige karisma.

Men efter mange år i scenelyset tog Nikolaj Hübbe i 2008 afsked med solodanser-karrieren ved New York City Ballet og vendte hjem til København, hvor han fik sit nuværende job som balletmester for Den Kongelige Ballet.

Det er et job, han mestrer til fulde, mener Erik Aschengreen, ballethistoriker og nær bekendt med Nikolaj Hübbe gennem 35 år. Han kalder Nikolaj Hübbe en formidabel personinstruktør, der kan lokke en dansers teknik og psyke op på et plan, som ingen troede, danseren havde i sig.

Sideløbende med stillingen som balletmester har tusindvis af danskere siden 2011 kunnet følge Nikolaj Hübbe som dommer i TV 2’s danseprogram ”Vild med dans” hen over tre perioder.

Men samme år blev balletmesterens popularitet udfordret, da han efter en række anklager tilstod, at han havde et kokainmisbrug. Medieopmærksomheden var stor omkring Nikolaj Hübbe, som i samme periode blev kritiseret for at have et iltert temperament. Nikolaj Hübbe var meget berørt af den store omtale, mens det stod på, men opbakningen fra Det Kongelige Teater og nære venner var en altafgørende støtte.

I dag er Nikolaj Hübbe fortsat en efterspurgt balletlærer og instruktør, og gennem mange års arbejde har han danset stort set alt, hvad der kan danses i det klassiske repertoire.

Når han en sjælden gang har fri, lytter han gerne til gamle revyviser, laver god mad eller læser et bredt udsnit af bøger.

Nikolaj Hübbe er single og bor i indre København.