Line Baun Danielsen fylder 60 år: Jeg vil nyde livet, som var det et fuldmodent æble i september

Line Baun Danielsen har længe sat fokus på aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet så vel som på tv-skærmen. Onsdag fylder hun 60 år

”At ældes betyder ikke, at vi skal gå i hi eller skamme os over noget. Jeg er stolt over, at jeg holder min krop og sjæl spændstig og vital,” lyder det fra Line Baun Danielsen.
”At ældes betyder ikke, at vi skal gå i hi eller skamme os over noget. Jeg er stolt over, at jeg holder min krop og sjæl spændstig og vital,” lyder det fra Line Baun Danielsen. Foto: Liselotte Sabroe /Ritzau Scanpix.

Både sportsudøvere og tv-værter har udløbsdatoer. Og dem har Line Baun Danielsen oplevet at overskride som både ishockeyspiller og tv-vært.

I topsport, hvor hun spillede på Danmarks første ishockeylandshold for kvinder, giver det sig selv, hvornår man trækker sig tilbage. Men i mediebranchen er udløbsdatoen mere lunefuld, og især hvis man er kvinde kortere, mener Line Baun Danielsen, der som 48-årig blev fyret fra TV2.

”Jeg kunne mærke, at der hele tiden kom yngre kvinder, som kunne det samme som mig, men jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle ud af den verden. Dengang var jeg forundret, men i dag kan jeg se, at det nok handlede om min alder,” har hun sagt i et interview i Alt for Damerne.

Efter en rokade i 2008 blev hun og nu afdøde Ole Stephensen fyret som værter på TV2’s program "Go Morgen Danmark" til fordel for væsentlige yngre kræfter. Og Line Baun Danielsen gik fra at sidde sikkert i sadlen med høj løn, sundhedsforsikring, pension og det hele til at skulle begynde forfra. Oven i købet på et tidspunkt, hvor hun var blevet skilt fra sin mand, den tidligere professionelle fodboldspiller Jan Bartram, og skulle have hverdagen til at fungere som delemor for parrets to sønner.

Senere har hun sagt om skilsmisser, at der ikke kan gives en opskrift på en god en af slagsen, men at man kan skilles i ordentlighed.

Til gengæld vil en skilsmisse ”ALDRIG være lykkelig for børnene. Og det er dem, vi skylder at tage hensyn til,” har hun, der selv er skilsmissebarn, sagt.

Det første projekt, Line Baun Danielsen var med i efter at TV2 sagde farvel, gik konkurs. Senere fik hun tilbudt job som studievært på TV2 Lorry, men her satte hun selv en dato på udløbet, for efter nogle gode år her blev hun ramt af stress og sagde i 2017 op efter 28 år i tv-branchen.

Derefter var der ”ingen, der ringede”, som hun har sagt i et interview, og som arbejdsløs 54-årig satsede Line Baun Danielsen på egen kommunikationsvirksomhed med blog og foredrag, som blandt andet handler om, hvordan man vender tilbage til ‘livet’ og arbejdet efter stress, og hvordan man undgår at komme så langt ud, at livet og filmen knækker.

Springet fra tv til selvstændig kommunikation var en beslutning, som krævede store overvejelser, har hun fortalt; for hvem var hun, når hun ikke var hende fra tv. Men i dag er hun taknemmelig for, at hun tog springet.

Som tv-vært i knap tre årtier har Line Baun Danielsen på skærmen lagt ansigt til programmer som “Linen ud”, “Mors Hammer”, “Roomservice” “Godmorgen Danmark” med mange flere, og med egne ord sikkert fået ”elevatorblikket” af seerne. Til gengæld har hun ikke personligt oplevet kulturen på TV2 som seksualiseret og krænkende, sådan som flere kvindelige journalister netop har rejst anklager om i dokumentaren ”MeToo: Sexisme bag skærmen”.

I et interview med Alt for Damerne har hun således sagt:

”Var jeg blind for sexismen? Måske handlede det om, at jeg havde en kæreste, som jeg boede sammen med på Fyn, så ham tog jeg hjem til efter arbejde, når de andre tog i byen”.

I dag har Line Baun Danielsen travlt med sin egen kommunikationsvirksomhed, så travlt, at hun ikke fandt tid til at tale med Kristeligt Dagblad i forbindelse med dette fødselsdagsportræt. Men på sin blog for kvinder over 45 år – ”På bloggen med Line” – skriver hun om det at fylde 60 år, at hun vil nyde livet som var det et fuldmodent æble i september eller et perfekt tempereret glas årgangsvin.

”At ældes betyder ikke, at vi skal gå i hi eller skamme os over noget. Jeg er stolt over, at jeg holder min krop og sjæl spændstig og vital. Andre må gøre, som DE har lyst til. Jeg har afgivet et løfte til mig selv og mine børn. Min krop og jeg skal holde hele vejen til kisten. Og når jeg engang ligger der, skal det være med højt hår, lækker makeup og min smukkeste kjole.”