Lings og lidenskaben for litteraturen

Kaj Munk-eksperten Jens Kr. Lings fylder 80 år i dag og er i fuld gang med en ny roman

Jens Kr. Lings flyttede fra København for at bosætte sig som forfatter på den jyske vestkyst. Her bor han, 60 meter fra Vesterhavet, og er stadig i gang med nye projekter. –
Jens Kr. Lings flyttede fra København for at bosætte sig som forfatter på den jyske vestkyst. Her bor han, 60 meter fra Vesterhavet, og er stadig i gang med nye projekter. –. Foto: Jens Bach.

Selvom Jens Kristian Lings bor alene i sit hus i Fjaltring helt ude på kanten af Vesterhavet, klæder han sig med slips og pæn skjorte hver dag også de dage, hvor han ikke venter besøg. Slipsene er af silke, købt i en genbrugsbutik.

Ingen skal få lov til at overraske Lings iklædt forvasket joggingdragt, selvom han er alene. Grimhedens mode, som han foragteligt kalder dette udstyr, der er ham så aldeles og inderligt imod.

LÆS OGSÅ:
Ulrich Thomsens bistre blik har bragt ham langt

Jeg kan godt lide, når jeg går forbi et spejl at se mig selv i festtøj. For livet er jo en fest. Hver dag skal være en festdag. Når man er 80, har man ikke så mange dage tilbage, som man har haft, og så er der jo ekstra grund til at glæde sig over dem, vi får, forklarer forfatteren og foredragsholderen, der blev født ved den jyske hede, og i 1986 sagde sin faste stilling op som lektor ved Danmarks Lærerhøjskole i København til fordel for et liv som forfatter på den jyske vestkyst.

I dag fylder Jens Kr. Lings 80 år, og måske er den friske, saltmættede Vesterhavsluft med til at holde ham ung. I hvert fald synes der her ingen alderdomssvagelighed at spore på trods af de 80 år, og som altid har han flere projekter i gang. På fødselsdagen udkommer tredje bind i serien Elisabeths dagbog, baseret på mormoderens dagbogsoptegnelser, og udgivelsesdagen er ikke valgt tilfældigt.

Den første udkom på mormors fødselsdag, den næste på hendes bryllupsdag, og nu følger så den tredje på min fødselsdag, da jeg efter at have læst i hendes dagbog føler, at vi er blevet knyttet meget tæt sammen, fortæller Lings.

Endvidere er en ny roman undervejs. Den fortæller en dramatisk historie fra Fjaltring i 1700- og 1800-tallet, med voldtægt, mord og henrettelse.

Mormor Elisabeth er den ene af de to kvinder, der har fået stor betydning for Jens Kr. Lings. Den anden var Vera. Hun optræder i flere af hans digte, og blev hans store kærlighed. De to mødtes i en sen alder, og fik kun tre år sammen. Vera døde i 2006 af en kræftsygdom. I Lings stue hænger stadig den blomsterbuket, hun gav ham til hans 70-års-fødselsdag, nu totalt indtørret efter de 10 år.

For bag Jens Kr. Lings indimellem noget stridbare men dog altid venlige væsen gemmer sig et følsomt sind, og kærligheden til og savnet af Vera er ikke, som blomsterbuketten, tørret ind.

Jens Kr. Lings er uddannet cand.pæd. i dansk, og hans forfatterskab omfatter digte, romaner, lokalhistorie og et par debatbøger.

Stridbarheden hos ham, der og-så ligger bag debatbøgerne, kommer til udtryk, når han møder hykleri, smålighed eller politikere, som gør sig skyld i direkte løftebrud, som han beskyldte nogle af dem for i sin mest kendte debatbog, Skygger over Vedersø Præstegaard. Den er fra 2005, og her kortlægger Lings minutiøst det politisk spegede spil omkring præstegården.

Frem for krogede kompromiser foretrækker han de rene linjer, og derfor er hans interesse for Kaj Munk den kompromisløse idealist med martyrsind, som han kalder ham ikke overraskende. I 10 år var han formand for Kaj Munk Selskabet, som han stiftede med det mål at rehabilitere Munks minde.

Som Kaj Munk hylder Lings lidenskaben og kampen og bor meget passende på kanten til Vesterhavet, hvor det næsten altid blæser, og endda med modvind, hvis man vender sig den rigtige vej. Hans gemyt trives bedst i blæst.