Lisbeth Solmunde Michelsen - hun holder Færøerne i live i Danmark

Lisbeth Solmunde Michelsen holder foredrag om Færøerne, er rejseleder på Færøerne, oversætter Dronningens taler til færøst -- og er præst i Vodskov

KD spec.: præsten Lisbeth Solmunde Michelsen, Vodskov Kirke , fotograferet i Hammer Bakker (i rød færøsk trøje)
KD spec.: præsten Lisbeth Solmunde Michelsen, Vodskov Kirke , fotograferet i Hammer Bakker (i rød færøsk trøje). Foto: Henning Bagger Denmark.

Når Dronningen tager til Færøerne, følger en snart 60-årig sognepræst fra Vodskov næsten altid med.

Lisbeth Solmunde Michelsen har nemlig siden 1983 oversat dronning Margrethes taler til færøsk. Og roser Dronningen for både at have sprogøre og et musisk sprog.

Lisbeth Solmunde Michelsen er født i Klaksvig på Færøerne, ind i en familie, hvoraf mange var medlemmer af frikirken Brødremenigheden, hvis rødder er i Skotland. Men det var ikke den vej, Lisbeth Solmunde Michelsen gik. Da hun som fem-årig lovede Vorherre at blive præst, hvis han til gengæld holdt hånden over hende, var det næppe et specifikt kristent trossamfund, hun tænkte på. Men det var i folkekirken, hun endte.

Vodskov Sogn nord for Aalborg er hendes tredje embede i folkekirken, afbrudt af tre år på Færøerne i begyndelsen af 1980?erne, hvor hendes mand, Carsten, var dommer på Færøerne, og hun var afdelingsleder på den nu nedlagte teologiske afdeling på universitetet i Torshavn samt underviste på lærerseminariet i kristendom.

– På Færøerne er det helt almindeligt at have flere job for at få en fuldtidsstilling ud af det, siger hun.

Når Lisbeth Solmunde Michelsen ikke er på Færøerne, så er hendes menighed ikke i tvivl om, at hun er fra Færøerne. Gennem tiden har hun holdt mere end 500 foredrag om "sine" magiske øer, og hun overrasker ikke sjældent konfirmander og andre ved at optræde i folkedragt og synge færøske sange.

Og så har hun den eneste cykel i byen, som aldrig er låst – i de færøske farver, blåt, hvidt og rødt – hvor der på skærmen står "præstens cykel". Da den for kort tid siden var væk i et par timer, stod det i lokalavisen.

Lisbeth Solmunde Michelsen kom til Vodskov Sogn i 1994 fra en stilling i Frederiksborg Slotskirke og Nr. Herlev Sogne. Og hun føler sig tættere på Færøerne i Nordjylland end blandt de mere sekulære nordsjællændere – selvom hendes søn på dengang ni år ikke kunne synge for mor i kirken med det lutherskmissionske kirkekor. De optrådte kun, hvor prædikanten var af hankøn.

I sognet hedder det, at Lisbeth Solmunde Michelsen er en meget aktiv præst, og at hun med mild magt oftest sætter sin vilje igennem. Humor er ikke et ord, man forbinder med sognepræsten, men hun roses for aktivt at gå ind i en række opgaver i alle dele af sognet. Og det bemærkes også, at hun og præstekollegaen sammen giver et bredt kirkeligt tilbud. Den traditionelt religiøse færing, som altid holder sig til teksten i prædikenen, og kollegaen, som har et mere liberalt kirkesyn.

Selvom Færøerne er en del af rigsfællesskabet, så ser Lisbeth Solmunde Michelsen ingen store ligheder mellem danskere og færingers religiøsitet. Hun har, i et interview med en færøsk avis, udtrykt det sådan, at færinger er i naturens vold og derfor meget inderligt religiøse, mens danskeres langt mere sekulære religiøsitet ligner deres forhold til veje: Hvis de er snoede, så retter man dem ud.

Det er en pointe, hun gentog i en sammenlignende undersøgelse af færinger, franskmænd og danskeres forhold til religion i det offentlige rum i 2006.

Og ferierne? De foregår på Fær-øerne. Hvor ellers.

Det samme gælder mange af de andre næsten 23.000 færinger, der bor fast i Danmark.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk