Litteraturens familiemand

Morten Ramsland, der fylder 40 år i morgen, har fundet inspiration til sit forfatterskab i sin egen slægtshistorie og familiebaggrund. Også privat er det familietiden, der prioriteres højst

Morten Ramsland begynder snart på sin næste roman og mener ikke, at han er færdig med at finde inspiration til sine bøger i familiedramaer.
Morten Ramsland begynder snart på sin næste roman og mener ikke, at han er færdig med at finde inspiration til sine bøger i familiedramaer. Foto: Leif Tuxen.

Med romanen Hundehoved fra 2005 slog Morten Ramsland for alvor sit navn fast på den danske litterære scene og ved bogens talrige oversættelser også på den internationale. Romanen tager udgangspunkt i forfatteres egen slægtshistorie og udfolder sig i et vildtvoksende netværk, der beretter om samtidens historie og generationernes skiften.

LÆS OGSÅ: Den blottede succesforfatter

I morgen fejrer Morten Ramsland sin 40-års fødselsdag og mener stadig, at der er flere gode historier at hente i familien.

Ifølge Morten Ramsland er det er nemlig gennem en families tætte relationer, at ens personlighed både afsløres og formes, og det gør det til godt stof for en fortæller, der elsker at dykke ned i det psykologiske samspil i en familieenhed.

Forfatterens nyeste roman, Sumobrødre, der blev udgivet sidste år, er også halvbiografisk. Morten Ramsland bruger i den sine egne erindringer fra en barndom i Odense, hvor børn var overladt til sig selv og hinandens til tider sparsomme nåde i langt højere grad end i dag. Sammenlagt har de to romaner indbragt forfatteren både Danske Banks Litteraturpris, De Gyldne Laurbær og Læsernes Bogpris.

Og familien som inspirationskilde til forfatterskabet lader ikke til at udtømmes foreløbig. For i Morten Ramslands hjem i Aarhus-forstaden Brabrand har han tre børn alle under ti år med hustruen Trine Dupont. Småbørnsfamilien stiller strenge krav til Morten Ramsland forfatterkarriere og betyder, at skriveprocessen foregår i et bestemt antal timer ganske lige som arbejdsdagen for en almindelig lønmodtager.

Uden den slags faste regler og arbejdstider kan Morten Ramsland ikke lægge et bogprojekt fra sig. Han lader sig sluge af den kreative verden. Og den evne til komplet fordybelse i et emne kalder forfatteren både sin største styrke og største svaghed. Det er det, der gør, at han kan skrive sine indviklede og fabulerende slægtsromaner, men det er samtidig skyld i, at hans børn og kone til tider må trækkes med en far og mand med tankerne et andet sted.

Morten Ramsland er i dag ikke i tvivl om, at det at skrive er hans drivkraft og passion i livet. Men det har ikke altid har været tilfældet. Først i gymnasietiden, da forfatteren opdagede digteren Michael Strunges lyrik, fik han glæde ved sproget og begyndte at læse og skrive selv. Han er siden hen blevet uddannet cand.mag. i dansk og kunsthistorie fra Aarhus Universitet, men for at finde sin egen plads i litteraturen skulle han på en rejse til Indien, hvor han blev dybt inspireret af Salman Rushdies fantastiske måde at skrive bøger på.

Dog fandt Morten Ramsland først sin egen karakteristiske forfatterstemme efter at have lidt af en depression. Den gav ham et nyt syn på livet og sin familie og gjorde ham i stand til at skrive Hundehoved. Derfor kalder forfatteren depressionen for noget af det bedste, der er sket mig.

julie.hansen@k.dk