Litteraturprofessor med sans for lyrikkens lyksaligheder

Peter Stein Larsen har anmeldt over 800 digtsamlinger for Kristeligt Dagblads læsere – og omsat læsningen til anerkendt forskning som litteraturprofessor. På mandag fylder han 60 år

Peter Stein Larsen beskrives som en litteraturprofessor med stor selvironi og et enormt overblik over dansk litteratur. – Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix.
Peter Stein Larsen beskrives som en litteraturprofessor med stor selvironi og et enormt overblik over dansk litteratur. – Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix.

Forfatterskolens grundlægger og den mangeårige redaktør af poesitidsskriftet Hvedekorn Poul Borum udtalte engang, at 80 procent af de digte, han fik tilsendt, kom fra mandlige stud.mag.er med høje ambitioner, men begrænset talent.

Som ung, håbefuld danskstuderende sendte Kristeligt Dagblads mangeårige lyrikanmelder Peter Stein Larsen også sine egne digte ind til datidens store poetiske smagsdommer og fik ros tilbage, men med en besked om at lære at slappe lidt af, fordi digtene, der var gode nok til Hvedekorn, ”godt kunne virke lidt fortænkte og i stedet kunne trænge til lidt mere spontanitet”.

”Dengang drømte jeg som de andre danskstuderende selv om at blive digter, men vi kan jo ikke alle sammen være Søren Ulrik Thomsen eller Henrik Nordbrandt, så jeg kom i stedet i poesiens tjeneste som forsker og anmelder, og det har jeg været glad for. Og jeg tror, at det har været vigtigt for mig som kritiker, at jeg selv har forsøgt mig som digter, så jeg selv har set, hvor svært det egentlig er,” siger Peter Stein Larsen, der altså selv gik i Borums fodspor som anerkendt litteraturkritiker.

Peter Stein Larsen har således anmeldt over 800 digtsamlinger af både unge og modne digtere her i avisen, siden han afleverede sine første anmeldelser i konvolutter eller på de nye smarte disketter, som man gjorde dengang i begyndelsen af 1990’erne.

Sådan har han siden haft fingeren på den poetiske puls i landet og omsat sin store læsning til sin forskning, som både er blevet til en doktorafhandling og adskillige bøger – senest ”Lyriske linjer” fra 2018, ligesom han har haft lyriske linjer ud til alle dele af det litterære landskab herhjemme og i dele af udlandet.

Han er ikke alene litteraturprofessor ved Aalborg Universitet, men har også siddet i nomineringskomiteerne for Nordisk Råds Litteraturpris, Georg Brandes Prisen og Nordjyllands Kulturpris, været med i Forfatterskolens bestyrelse og Kritikerlavet, været leder af to store forskningsprojekter om samtidslyrik samt holdt utallige foredrag og kurser. Derudover har han deltaget i en række internationale forskningsevalueringer og været gæsteforsker ved en række udenlandske universiteter i blandt andet Irvine og Berkeley i Californien i USA.

Især i begyndelsen af sin karriere var han ofte nervøs, inden han skulle undervise, husker han i dag. Men på Aalborg Universitet er han kendt og elsket som en professor, der aldrig har sat sig selv op på en piedestal, men tværtimod møder de studerende med masser af selvironi, fortæller Martin Rohr Gregersen, der også er anmelder her på avisen og både kender Peter Stein Larsen som kollega og tidligere vejleder:

”Han er virkelig en god mand, må man sige. På trods af en lang og glorværdig karriere, er han måske også den mand, der er mest nede på jorden i dansk litteraturforskning. Og han er en eminent formidler og underviser. Han har et enormt overblik over den danske litteratur og er god til at gå til kernen af de litterære strømninger og lave nogle modstillinger og klare kategorier, så det er til at forstå for de studerende, som han i det hele taget møder, hvor de er,” siger Martin Rohr Gregersen.

Peter Stein Larsen voksede selv op i en familie, der havde stor forkærlighed for litteratur, og ”hvor man måske ikke talte så meget direkte om følelser, men gerne indirekte om følelser gennem litteraturen”, som han siger.

Hans far, Finn, var gymnasielærer i dansk og forfatter til en række bøger om dansk litteratur, mens han bror, Jesper, blev litteraturjournalist på Morgenavisen Jyllands-Posten i mange år og nu er blevet anmelderrost krimiforfatter.

Sin første store oplevelse med litteratur fik han i gymnasiet, hvor han læste Johannes Ewalds gamle digt om ”Rungsteds Lyksaligheder”, og siden er han mange gange blevet salig over lyrik.

Som ung havde han alligevel mest tiltro til, at naturvidenskab var den rigtige form for videnskab, og med sin matematisk-fysiske studentereksamen lod han sig indskrive på Forstkandidatuddannelsen på Landbohøjskolen, men fandt sin rette (bog)hylde, da han startede på danskstudiet ved Aarhus Universitet i 1980.

Han afsluttede dette studium med en magisterkonferens i nordisk litteratur på Københavns Universitet. Efter nogle år med undervisning i gymnasiet og som undervisningsassistent på universitetet blev kan ph.d.-stipendiat ved Aalborg Universitet, hvor han senere blev adjunkt, lektor og senest professor i 2011.

Peter Stein Larsen har fire voksne børn sammen med sin kone, Jane, og bor i Brabrand ved Aarhus. I sin fritid spiller han guitar og synger i sit 35 år gamle band Tournesol og nyder at rejse til Island, Grækenland og Californien. Men i skrivende stund læser han den unge digter med de store bogstavers nye digtsamling ”Yahya Hassan 2”. Og den anmeldelse kan man læse her i avisen på tirsdag eller på k.dk.