Da Lotte Andersen stod på toppen af sin karriere, ramte hun en mur: “Det føltes en smule meningsløst”

Lotte Andersen er ikke uddannet skuespiller, men er alligevel kendt af danskerne for sine fremtrædende roller i teater, tv og film. Lørdag fylder hun 60 år

Lotte Andersen fik sin hidtil største rolle, da hun spillede sin navnesøster Lotte i filmen "Nattevagten" i 1994.
Lotte Andersen fik sin hidtil største rolle, da hun spillede sin navnesøster Lotte i filmen "Nattevagten" i 1994. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix.

Det gik så godt, at det var lige ved at gå galt, da skuespilleren Lotte Andersen nåede de 40 år.

Selvom hun ikke var uddannet skuespiller, havde hun skabt sig et navn på de skrå brædder og foran kameraet. Hun havde medvirket i populære film som “Nattevagten”, tv-serier som “Taxa” og i opsætninger på landets vigtigste scener.

Hun vil ikke selv kalde det en depression. Måske var det stress, måske var det udbrændthed. Uanset hvad det var, ramte Lotte Andersen en mur, da hun stod på toppen af sin karriere kort efter årtusindeskiftet.

“Det opstod, da jeg var omkring de 40 år. Jeg havde lidt af en krise, hvor man sådan lige stopper op og prøver at finde motivation til at komme videre. Jeg havde puklet og lavet det, jeg ville, siden jeg var ung, og så nåede jeg til et sted i livet, hvor spørgsmålene begyndte at melde sig. Hvad skulle jeg nu? Jeg blev meget tænksom og spekulerede på, hvordan pokker jeg kunne genstarte motoren. Det var, som om lysten til at spille skuespil ikke rigtig var der længere,” sagde hun i et interview med Billed-Bladet i 2021.

Som de fleste kan regne ud, endte Lotte Andersen med at finde lysten til skuespil igen. Når hun i dag fylder 60 år, er det med et langt cv inden for både film, tv, teater og musik som bevis på, at hun fik “genstartet motoren”. Men det tog lidt tid.

Måske var der ikke så meget at sige til, at Lotte Andersen begyndte at føle sig udbrændt allerede som 40-årig. Hendes karriere inden for underholdning og scenekunst havde allerede varet i to årtier, og de hårde odds, hun havde skullet overvinde, var nu overvundet.

Karrieren begyndte, da hun var 20 år. Hun læste egentlig litteraturvidenskab, men da hun mødte dramatikeren Nikolaj Cederholm, blev hun indlemmet i teatergruppen Dr. Dante, hvor hun fik lov at medvirke i et hav af forestillinger. Det var som sanger, at hun først fik muligheden, men gradvist begyndte hun at vise sit værd som skuespiller på trods af den manglende skuespilleruddannelse.

Karrieren tog hurtigt fart, og i 1994 kom så det hidtidige højdepunkt, da hun fik en fremtrædende rolle i Ole Bornedals gyserfilm “Nattevagten”. Det var knap 10 år før hendes krise, men allerede her fik kun på konkret vis at mærke, at skuespil og karriere ikke var det vigtigste i verden.

Hun var nemlig blevet gravid forud for indspilningen. Hun har tidligere talt om, hvordan det gjorde, at hun mentalt var et andet sted, da optagelserne fandt sted. Filmen storhittede i biograferne med omtrent 465.000 solgte billetter, og Lotte Andersen kunne glæde sig over succesen sammen med sin nyfødte søn, Louis Bodnia Andersen, der kom til verden i 1993 før premieren.

Faderen var skuespilleren Kim Bodnia, som også var med i “Nattevagten”. Lotte Andersen har tidligere talt om det forhold som tumultarisk.

“Kim og jeg havde et kunstnerisk ægteskab. Vi er endda begge skuespillere. Og jeg kunne da godt mærke det, da Kims karriere pludselig rykkede med 200 kilometer i timen. Det skulle han naturligvis være fuldstændig fri til at gå efter,” har hun sagt til Femina om ægteskabet, der forliste nogle år senere, da Lotte Andersen var 37.

Det var i de efterfølgende år, at hun på trods af stadig mere succes inden for branchen begyndte at mærke en udbrændthed. Den mærkede hun blandt andet i forbindelse med optagelserne til den meget populære film “Oh happy day”, hvor hun spillede hovedrollen og var medforfatter til manuskriptet.

“Det var meget stort for mig. Men hele processen kørte mig samtidig ned. Det var meget stressende,” har hun sagt til Århus Stiftstidende om den tid omkring filmens premiere, hvor hun oplevede at få en “midt-i-livet-krise”.

“Jeg havde spillet med i de film, jeg gerne ville, og haft mange teaterroller – jeg havde kort sagt ramt de mål og drømme, jeg havde stillet op. Spørgsmålet var: Hvad skal jeg nu? Skal det fortsætte på den her måde?” 

“Det føltes en smule meningsløst. Bare at blive ved. Jeg havde lyst til at kaste mit anker endnu længere ud.”

Så Lotte Andersen tog et års pause og forsøgte at sætte tempoet ned. Det lykkedes at komme ovenpå. Og de efterfølgende 20 år af hendes karriere har hun føjet endnu mere til.

Ud over at have spillet med i en række tv-serier som “Når støvet har lagt sig”, “Bedrag” og “Forbrydelsen” har hun været med i større opsætninger på Det Kongelige Teater, Aarhus Teater og Betty Nansen Teatret. Hun har udgivet jazz-albums og har skrevet bogen “Carl og Marie - I Kunst og Kærlighed” om forholdet mellem kunstnerparret Carl Nielsen og Marie, hans hustru.

I februar var hun aktuel i spillefilmen “Meter i sekundet”, og det er netop som multikunstner, hun gerne vil huskes. Som instruktør, skuespiller, sanger, for mad og parallelparkering og meget mere, sagde hun i et interview til Kristeligt Dagblad i 2017, hvor hun også blev spurgt om sit forhold til Gud.

“Jeg tror ikke på Gud, men jeg tror på det samme, Gud tror på. Nærmere kommer vi det ikke.”