Prøv avisen

Magne Hoem - Sømandspræst med usædvanlig bibelkundskab

Sømandspræst Magne Hoem fejrer 17. maj som en integrationens dag -- og i det hele taget, siger han, så er hele tanken bag den norske sømandskirke netop at være inkluderende. -- Foto: Leif Tuxen.

Nordmænd i Danmark fejrer nationaldagen i kirkeligt regi med sømandspræst Magne Hoem som prædikant

Den 17. maj fejres den første norske grundlov og uafhængigheden af Danmark efter "400-års-natten", som nordmændene kalder danskertiden. Det er ikke bare i Norge, at hele landet klæder sig i norske flag og nationaldragter. I Rio de Janeiro, New York, på Gran Canaria og i København er de norske sømandskirker stedet, hvor nationaldagen holdes i hævd.

I København er der fest hele dagen, blandt andet med gudstjeneste i Vor Frelsers Kirke og derefter procession tilbage til den norske sømandskirke, Kong Haakons Kirke. Det er seniorsømandspræsten, den snart 57-årige Magne Hoem, der prædiker. Han vil givet involvere tekster fra Salmernes Bog i Det Gamle Testamente. Den læser han i hver dag – blandt andet med henblik på at redigere de fremmedfjendske elementer ud af salmerne, så de kan bruges i nytestamentlig sammenhæng.

– Magne Hoem er den præst, jeg kender, som er mest belæst i Bibelen, siger en hans tidligere chefer i norsk sømandskirke.

– Han lever sig helt ind i Bibelens verden, og på den måde får han dybder og tanker frem, som er meget, meget spændende.

Magne Hoem er ud af en kendt familie i Norge. Den ene af hans seks søskende er forfatteren Edvard Hoem, som blandt andet står bag en stor biografi om Bjørnstjerne Bjørnson, hvis 100-års dødsdag fejres i år, og en roman om forældrene. Faderen var indremissionær gennem en menneskealder.

– Og jeg vidste tidligt, at der ikke fandtes vigtigere bog end Bibelen, siger Magne Hoem.

Her krydses brødrenes veje også. Magne Hoem vil nemlig gerne vide om salme 121 – "Jeg løfter mine øjne mod bjergene..." – har inspireret Bjørnsons "Ud vil jeg! ud! O, så langt, langt, langt/over de høje fjelde!".

– Men det har jeg ikke fået svar på endnu.

Magne Hoem har været langt rundt i sit arbejdsliv, inden han endte i den norske sømandskirke i København for godt tre år siden. Blandt andet som informationsmedarbejder for Senterpartiets gruppe i Stortinget og daglig leder i Statens Informationstjeneste.

– Så jeg ved, at kirken er menigheden, og at det vigtigste er at tjene den. Og i Danmark er det de mange ældre nordmænd, der udgør grundfjeldet, siger han.

Det bekræftes af et mangeårigt medlem af kirken.

– Han er en af de bedste præster, vi nogensinde har haft. Han er på så mange hjemmebesøg og besøger også folk på hospitalet. Magne er helt fantastisk dygtig og engageret, og han holder altid vedkommende prædikener, siger hun.

Grundet en ny struktur i kirken er præsten ikke leder af menigheden. Det er Magne Hoems hustru – som helt formelt administrerer ham. Blandt andet via ikke mindre end tre mobiltelefoner, som den ene efter den anden kimer i den lomme, præsten leder sidst i.

– Det er en lettelse at få lov bare at være præst, siger han.

Den norske sømandskirke har en så stor menighed af fastboende nordmænd, at det langt opvejer de sømænd, som ikke længere er så hyppige gæster.

Og så er der alle bryllupperne. 100 til 150 om året, som hvert par betaler næsten 4700 kroner for – og som gør den norske sømandskirke i København selvkørende økonomisk.

– Jeg har overbevist nordmændene om, at København er den mest romantiske by i Nordeuropa.

Brudeparrene har så til gengæld overbevist præsten om, at myten om, at mænd ikke kan håndtere to ting på én gang, har hold i virkeligheden.

– Manden siger først ordene og sætter derefter ringen på brudens finger. Bruden kan klare begge dele på en gang.

I dag fejres nationaldagen som en integrerende fest. Det var i den konges ånd, som lagde navn til sømandskirken. Og den ånd deler Magne Hoem.

– Selvom vi fejrer uafhængigheden af Danmark, så har vi et varmere forhold til jer, som gav os væk, end til dem – svenskerne – som overtog os.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk