Prøv avisen

Majestætens takt- og tonemester

Kongehusets ceremonimester, Christian Eugen-Olsen, har ingen aktuelle planer om at gå på pension. Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Eugen-Olsen spiller en central rolle, når kongehuset fejrer runde fødselsdage, bryllupper og statsbesøg. I næste måned står der dobbeltbarnedåb i kalenderen

Christian Eugen-Olsen kan sin Emma Gad i søvne. Her er ingen tvivl at spore, når han med få ord og formel mine sørger for, at store begivenheder fejres, som det sig hør og bør i verdens ældste monarki.

Som ceremonimester spiller han en vigtig rolle i de detaljerede drejebøger, som udarbejdes, når hans arbejdsgiver, dronning Margrethe, eller hendes nærmeste familie er på officielt besøg i udlandet, fylder rundt, gifter sig eller fejrer sølvbryllup. Eller som når kronprinsparrets tvillinger den 14. april skal døbes i Holmens Kirke.

For selvom Eugen, som han kaldes i daglig tale, fylder 70 år i morgen, har han ingen planer om at gå på pension, og dermed vil han snart kunne sætte endnu et flueben.

Gennem godt 20 år er det blevet til mange med højdepunkter som regentparrets besøg hos Nelson Mandela i Sydafrika i 1996, Bill Clintons frokost på Fredensborg Slot året efter, og så selvfølgelig kronprins Frederik og kronprinsesse Marys bryllup i 2004.

Sidste år gjaldt det Dronningens 70-års-fødselsdag, som satte den store erfaring på prøve, da en islandsk askesky forhindrede flere inviterede fra udlandet i at nå frem til riddersalen på Christiansborg Slot. Bordplanen var dog for længst bragt i orden, da gæsterne ankom, for når man er i Dronningens selskab, skal alle føle sig veltilpasse.

Og er der usikkerhed at spore, er ceremonimesteren mand for diskret at gøre opmærksom på, hvornår man rejser sig for de kongelige, og at Dronningen tiltales "Deres Majestæt", mens prins Henrik er "Hans Kongelige Højhed". Selv en statsminister må finde sig i at blive instrueret i korrekt etikette, som da seerne overværede Eugen-Olsen i tv-serien "Kongehuset" tage Lars Løkke Rasmussen (V) i lære, inden denne skulle ind til et møde med Dronningen.

Christian Eugen-Olsen er vokset op i et landsretssagførerhjem på Frederiksbreg. Som kuriosum kan nævnes, at han er barnebarn af filmkongen Ole Olsen, der var stifter af Nordisk Film. Og der må flyde kunstnerblod i hans egne årer, idet han musikalsk og i sin fritid er kapelmester og pianist i jazzorkestret Uptown Jazz Band.

Evnerne for planlægning har Christian Eugen-Olsen med sig fra en lang karriere i forsvaret. Først ved Hærens Officersskole og siden fulgte Forsvarsstaben, Den Kongelige Livgarde og Forsvarsministeriet, inden han i 1987 nåede rang af oberstløjtnant og chef for 1. bataljon Danske Livregiment i Vordingborg. En kort periode som informationschef i Forsvarskommandoen blev det også til, før daværende hofmarskal Søren Haslund-Christensen i 1990 gav ham et tilbud, han ikke kunne sige nej til.

Han er formand for flere fonde, blandt andre Garderhøjforeningen og Rytmisk Musikkonservatoriums Venner og har bestyrelsesposter for plejehjemmet Holmegårdsparken, Radio Uptown og Fredningsrådet. Han er mange gange dekoreret samt udnævnt som kommandør af 1. grad af Dannebrogordenen.

Morgendagens fødselar er gift med lægesekretær Birgitte Eugen-Olsen, og parret bor i Charlottenlund nord for København.

/ritzau/+dr