Prøv avisen

Makkerpar fandt hinanden til en julefrokost

Sten Rasmussen og Michael Wikke har ikke nogen fast rollefordeling, når de arbejder sammen. Foto: .

Michael Wikke og Sten Rasmussen bedre kendt som Wikke og Rasmussen har holdt sammen, siden de mødte hinanden for 29 år siden. Nu står de bag DR 1s julekalender, Julestjerner.

Vi er formentlig den længst varende julefrokostaffære nogensinde, siger Sten Rasmussen, der har holdt sammen med makkeren Michael Wikke, siden de to krøllede hjerner mødte hinanden til DRs julefrokost for 29 år siden. Og de to var som skabt til at skabe noget sammen.

LÆS OGSÅ: "Lur mig, om jeg ikke skal se et afsnit eller to af jul i Valhal"

Vi kunne lide de samme ting, og vi havde begge to lyst til at lave rigtig meget mere end det, vi kunne blive sat til i DR, så vi besluttede at stikke hovederne sammen for at lave vores eget produktionsselskab, så vi kunne lave vores egne ting, fortæller han.

Siden gik det stærkt. Inden for det første år havde de to nye venner fået lavet en bog, seks timers tv-show, en tv-serie og en radioserie i 90 afsnit. Det gav dem mod på at fortsætte makkerskabet. Og de to venner blev hurtigt folkeeje, da de overtog DRs sendeflade i primetime med Tonny Toupé Show med en sprudlende kreativitet. Mange vil sikkert stadig huske dem i rollerne som Brødrene Bisp i deres voldsomme Volvo.

Derefter kastede de sig over Sonny Soufflé Chock Show, Robin Hat, Pas på varerne, Arne, Russian Pizza Blues, Motello og de raffinerede og musikalske børnefilm Hannibal & Jerry, Flyvende farmor og Der var engang en dreng, som fik en lillesøster med vinger.

De to har også skrevet mange sange som Voldsom Volvo og Ridder Lykke og Jeg vil ha en baby, og parret har modtaget hele to Danish Music Awards, ligesom de har fået en del priser for deres film og tv-produktioner.

I dag ville det være nærmest utænkeligt at forestille sig den ene uden den anden. For uanset om de instruerer film, skriver manuskripter eller laver musik, gør de det som Wikke og Rasmussen.

I aften klokken 19.30 sender DR 1 så makkerparrets nye julekalender, Julestjerner, der både er skrevet og instrueret af Wikke og Rasmussen. Sidstnævnte kalder selv julekalenderen for makkerskabets foreløbige hovedværk.

Den svarer til syv spillefilm i længde, og den strækker sig endda over 25 afsnit, så man ikke skal sidde og kede sig første juledag, forklarer han og påpeger over for Kristeligt Dagblad, at serien bliver sjov for både børn og voksne, der også får noget at tænke over. For det var den nu afdøde fysiker Jens Martin Knudsen, der inspirerede dem til at lave julekalenderen, der handler om, at vi alle er stjernestøv med en gennemgående reference til julestjernen, afslører Rasmussen.

Filmskolens rektor, Poul Nes-gaard, har endnu ikke set julekalenderen, men tvivler ikke på Wikke og Rasmussens talent.

De har en dejlig underspillet humor befriet for selvhøjtidighed i alt, hvad de laver. Den grundtone har de holdt fast i hele vejen. Og man kan næsten mærke, at det, de laver, er skabt af venlige mennesker, der ikke er kommet frem ved at have rundsave på albuerne, men ved at have noget originalt at give, siger Poul Nesgaard, der mener, at de to venners venlige natur også er forklaringen på, hvorfor de har kunnet holde hinanden ud så længe.

Det er usædvanlig sjældent, at sådan et venskab og kunstnerisk makkerskab kan holde ved så mange år, men det kan måske også kun for de to, fordi de ikke rivaliserer med hinanden, men gør alting som ligeværdige makkere i stor gensidig respekt, siger Poul Nesgaard.