Næstekærlighed kan kun vises via handling

Ægteparret Mette og Søren Sternkopf fra Aalborg bruger al deres tid på at dele supermarkeders overskudsmad ud til sårbare familier. Man kan ikke sige, man elsker sin næste, hvis man ikke også handler på det, mener de

Søren og Mette Sternkopf fik idéen til deres hjælpeprojekt Fem brød og to fisk efter en rejse til Singapore, hvor de så en kvinde dele ris ud til fattige.
Søren og Mette Sternkopf fik idéen til deres hjælpeprojekt Fem brød og to fisk efter en rejse til Singapore, hvor de så en kvinde dele ris ud til fattige. . Foto: André Højer.

Som uddannet tømrer, bygningskonstruktør og civilingeniør har 50-årige Søren Sternkopf haft mange forskellige jobs og været på mange arbejdspladser i sit liv. Det job, han har nu, er fuldtids – og ulønnet. Alligevel er han ikke i tvivl om, at det er det bedste arbejde, han nogensinde har haft. Sammen med sin hustru, Mette, kører han hver dag i ugen, undtagen søndag, rundt til syv supermarkeder i Aalborg og henter deres overskud af frugt og grøntsager. Maden deler de derefter ud til sårbare familier, der møder frem på faste tidspunkter ved fire af byens kirker.

Næstekærlighed kan kun vises via handling. Ingen kan sige, at han elsker sin næste, hvis han ikke gør noget for at hjælpe medmennesker, der har det dårligt. Så enkelt kan det siges, og så enkel er forklaringen, når man spørger parret om deres uegennyttige indsats. En indsats, som de gerne så brede sig så meget som muligt. For som Søren Sternkopf siger:

”Det er så nemt. Man skal bare have en varevogn.”

Idéen til projektet, der nu er blevet til foreningen Fem brød og to fisk fik Mette og Søren Sternkopf, da de for to år siden var i Singapore for at gengælde et besøg, som de havde haft i deres hjem i Aalborg. Oplevelsen var stor, for de havde aldrig rejst så langt før, men det største indtryk, de fik med sig hjem, var mødet med en fattig kvinde. Hun, der havde gigt og mange smerter, gav, med udgangspunkt i sin kristne tro, ældre og handicappede poser med ris, som hun fik forærende. For selvom Singapore er et rigt land, er det ikke et let land at klare sig i, for folk der ikke er erhvervsaktive.

På samme måde mener ægteparret, at der er nødlidende enlige og familier i Danmark, der ikke har råd til at købe nærende mad. ”Det var et mirakel, da Jesus bespiste 5000 mænd med bare fem brød og to fisk. På samme måde er det et mirakel, at der er overskudsmad i Danmark, som kan gøre en kæmpe forskel i menneskers liv,” siger Søren Sternkopf. Han kan berette om mænd og kvinder med gusten hud og initiativløse øjne, der får farve i kinderne og mod på at gå ud blandt andre, blot fordi de har fået noget ordentlig mad i maven.

48-årige Mette Sternkopf, der er adoptivbarn fra Korea og vokset op på Nordfyn, og Søren Sternkopf, der er vokset op i en kristen familie i Odense, mødte hinanden på Fyn, da de var helt unge. I 1989 blev de gift og har sammen fået fem børn, der i dag er i alderen 17 til 27 år. Men hvis man tror, at deres ægteskab er historien om det livslange, lykkelige parforhold, kan man godt tro om igen. For da de havde været gift i 12 år, blev de separeret og kom i de efterfølgende 13 år til at leve hver for sig.

Søren med de fem børn og Mette for sig selv et andet sted i Aalborg. Hun kæmpede i mange år med depressioner, men fik, med Guds hjælp mener parret, det gradvist bedre. I sommeren 2014 fandt de hinanden igen, og blev genforenet som familie. Og kort tid derefter tog de den tur til Singapore, der blev et vendepunkt i deres liv.

Video: Mette og Søren Sternkopf fortæller om Fem brød og to fisk


Kristendommen har altid været parrets fælles klangbund. De er kommet i forskellige frikirker i Nordjylland, men i den seneste tid har de haft et fællesskab omkring andagter hjemme i huset i Aalborg. Af mennesker tæt på dem bliver de betegnet som værende optimistiske og uhyre gæstfrie. Og når Fem brød og to fisk nu er blevet til en rigtig forening med vedtægter og formålsparagraf, handler det om, at de helst vil gøre ting ordentligt.

Selv siger Søren Sternkopf, at han sommetider kan være lidt blåøjet, men at hans udgangspunkt altid er, at man skal hjælpe mennesker, der er i nød. Lige nu ønsker han sig brændende en kølevogn. En sådan kan gøre det muligt også at uddele kød, mælkeprodukter og andre madvarer, der skal opbevares på køl.

”Lige så ondt det gør i hjertet at se, at der er så meget nød hos familier, der har ramt kontanthjælpsloftet, eller som må leve af en enkelt SU, lige så glædeligt er det at se, hvordan de blomstrer op og får overskud af vores hjælp,” siger han.

Søren Sternkopf har hidtil haft en kontrakt om tilsyn med nogle bygninger, men med udgangen af februar, skal han finde en ny måde at forsørge sin familie på. Men da han er den fødte iværksætter, er det ikke noget, han ligger søvnløs over.

”Jeg finder på noget,” som han siger.