Manden bag brobyggerne

Tv-journalist Carsten Fischer er død, 79 år

Carsten Fischer var som journalist lige så interesseret i at fortælle historierne om brobyggerne som om selve byggeriet af Storebæltsforbindelsen og Øresundsforbindelsen.
Carsten Fischer var som journalist lige så interesseret i at fortælle historierne om brobyggerne som om selve byggeriet af Storebæltsforbindelsen og Øresundsforbindelsen. Foto: Simon Jeppesen / Polfoto.

Den tidligere tv-journalist Carsten Fischer fortalte for tre uger siden i Kristeligt Dagblad om sin yndlingssalme, ”Der dufter lysegrønt af græs i grøft og mark og enge”, som er blevet bearbejdet af nu afdøde tidligere biskop og salmedigter Johannes Johansen.

”Det peger fremad til et liv, jeg ikke skal være med til, men at der kommer noget nyt liv og fornyelse. Og det synes jeg er positivt,” sagde Carsten Fischer.

Søndag eftermiddag døde han, 79 år, efter længere tids sygdom. Det oplyser hans ven og kollega i DR igennem mere end 40 år Hans Grønfeldt til Ritzau.

Carsten Fischer var i alt 43 år ved DR frem til sin pensionering som 70-årig. Han blev især kendt for sine programmer om opførelsen af Storebæltsforbindelsen og Øresundsforbindelsen. I alt 66 udsendelser i serien om ”Brobyggerne” blev det til, og som han i 2000 fik Betonprisen for af Dansk Betonforening. Han stod også bag tv-udsendelsen ”Livet på Sprogø”.

Han var født i Odense og blev udlært som journalist på Bogense Avis, Fyns Venstreblad og Silkeborg Avis. Efter et par år på Morgenavisen Jyllands-Posten og Fyens Stiftstidende blev han i 1963 headhuntet til sportsredaktionen i det daværende Danmarks Radio.

Som sportsreporter dækkede han mange store begivenheder. En, der gjorde særligt indtryk på ham, var, da han i 1972 var udsendt til Tyskland for at dække OL i München. Han var i færd med at kommentere en ridebanekonkurrence, da han pludselig blev afbrudt i sin dækning af en gidselaktion. Den palæstinensiske terrororganisation Sorte September tog 11 israelske idrætsfolk som gidsler og myrdede dem siden.

I et interview med Fyens Stiftstidende i forbindelse med sin 70-årsfødselsdag sagde Carsten Fischer, at det bestemt ikke havde været en morsom oplevelse. ”Den var nærmest uvirkelig.”

Livet om bord på store skibe under dansk flag, igangsættere inden for erhvervslivet og forårsfornemmelser i en havekoloni hører til andre af Carsten Fischers tv-projekter. Han var mindst lige så interesseret i at fortælle historierne om brobyggerne som om selve byggeriet. Som journalist var det især de menneskelige skildringer, der optog ham.

Som Carsten Fischer for nylig sagde til Kristeligt Dagblad, var han afklaret med, at han ikke havde så længe igen. Han havde fravalgt mere behandling af sin kræftsygdom, for at den sidste tid ikke skulle være præget af det ubehag, som kemobehandling medfører. Han ønskede at blive urnenedsat på kirkegården i Nyborg, hvor han bor.

Carsten Fischer efterlader sig hustruen Lene samt døtrene Anne-Mette og Anne-Kari, som han havde fra et tidligere forhold.