Prøv avisen

Manden der åbnede statens arkiver

Tidligere rigsarkivar Johan Peter Noack har fødselsdag i dag og fylder 70 år. – Foto: Nanna Kreutzmann.

Johan Peter Noack fik tilnavnet Kongen og var rigsarkivar, da arkiverne skulle digitaliseres. Han sammenligner med skiftet fra lertavler til papyrus

I 17 år indsamlede og opbevarede han arkiver, der dokumenterer vores fælles historie, og stillede dem til rådighed for offentligheden. Johan Peter Noack er fortaler for liberalisering og var i sin tid som rigsarkivar med til at lette adgangen til arkiverne.

Før han kom til, blev det danske rigsarkiv ofte omtalt som verdens næstbedst bevogtede hemmelighed, kun overtrumfet af Vatikanets skudsikre panserarkiver.

LÆS OGSÅ:
Den belæste missionsmand

Johan Peter Noack, der i dag fylder 70 år, er født i Aarhus i 1943, han er magister i historie og russisk og husker sin tid som studerende både i og uden for auditorierne som fantastisk.

Han var rigsarkivar under omstillingen til det digitale samfund, og ifølge flere tilførte Noack Statens Arkiver en tiltrængt fornyelse. Selv sammenligner han det med overgangen fra lertavler til papyrus.

Noack fik tilnavnet Kongen, hvilket passede fint til Rigsarkivets beliggenhed på Slotsholmen. Ofte indgik ord som jernvilje, råstyrke og bryskhed i beskrivelsen af ham, men historien melder, at det kun var, til man lærte ham og hans stille humor at kende.

Da han gik på pension i 2009 sagde han, at han så frem til at have en dag for sig selv.

I dag bruger han således sin tid på familien, at udfylde hullerne i sin viden og se ud over Kattegat eller ind i skærmen, hvis der er fodbold. Til næste år udkommer hans seneste bog, Og Danmark blev Danmark.