Manden, der gav danskerne en encyklopædi

Tidligere forlagsdirektør Kurt Fromberg tog i 1990’erne initiativ til, at Gyldendal lavede Den Store Danske Encyklopædi. I dag fylder han 85 år

Det var en interesse for læsning, der førte Kurt Fromberg ind i forlagsverdenen, først ”i pakkeriet” hos Gyldendal og senere på direktørkontoret samme sted. – Privatfoto.
Det var en interesse for læsning, der førte Kurt Fromberg ind i forlagsverdenen, først ”i pakkeriet” hos Gyldendal og senere på direktørkontoret samme sted. – Privatfoto.

Hvor kan man finde sikker viden?

Det spørgsmål er allestedsnærværende i en digital tidsalder, hvor skolebørn med få klik kan komme på sporet af fakta såvel som fake news. Et af de steder, hvor den findes, den sikre viden, er i opslagsværket Den Store Danske Encyklopædi, der både eksisterer digitalt og i bogform, og som bruges af henved 100.000 danskere dagligt. Encyklopædien har plantet viden om alt fra markblomster til klassicisme og verdenskrige i høj og lav, ung som gammel.

Til gengæld ved kun få, hvem der har æren for, at encyklopædien overhovedet findes. Men det er altså Kurt Fromberg, tidligere forlagsdirektør på Gyldendal, der i dag fylder 85 år.

Kurt Fromberg har levet sit liv i spændet mellem litteratur og handel. Han er født i 1934 i Rødovre, men voksede op på Nørrebro i 1930’ernes arbejdermiljø. Faderen var slagtermester og blev senere ejendomsmægler, og moderen var hjemmegående, og børneflokken var ikke den mindste. Som dreng gik Kurt Fromberg mælkeruter for at tjene lidt ekstra til familien – drikkepengene brugte han på at købe bøger.

Kurt Fromberg kom efter sin mellemskoleeksamen i lære i et rejsebureau, men interessen for læsning førte ham ind i forlagsbranchen, i første omgang til et job som ekspeditionsassistent og piccolo hos Gyldendal. Her skulle han, 25 år senere, ende helt i toppen af hierakiet, først som direktør og siden administrerende direktør i Gyldendal A/S 1982-1999.

Vennen Klaus Rifbjerg, der døde i 2015, har beskrevet Kurt Frombergs vej til toppen af forlagsverdenen således, at Fromberg gik fra ”pakkeriet til øverste pind i volieren”. Han har også kaldt Fromberg for lidt af en anarkist, og at det måske netop er det karaktertræk, der banede vejen for hans opstigen i det traditionsbundne forlag. Hans rolle som leder var ikke en, han læste sig til, men en der blev hjulpet godt på vej af et vindende væsen og en forståelse for det, man i dag kalder networking. Og så har han, hele livet igennem, med Rifbjergs ord, bevaret sin indre nysgerrige dreng.

Forlaget Danmarks Nationalleksikon A/S blev i 1991 startet som et datterselskab af Gyldendal, og i 1994-2001 udkom Den Store Danske Encyklopædi som alment opslagsværk i 20 bind. Det var fra begyndelsen Frombergs idé, at encyklopædien skulle være med til at nedbryde skel i samfundet og få videnskaben ”ud af elfenbenstårnet”.

Kurt Fromberg har haft et væld af tillidsposter gennem årene og har blandt andet været medlem af bestyrelsen for kunstmuseet Louisiana, lampefirmaet Louis Poulsen og et væld af forlagsbestyrelser.

I 1999 gik Kurt Fromberg på pension og modtog samme år tre store æresbevisninger, nemlig Publicistprisen, Boghandlernes Løftestang og titlen som æresmedlem af Den danske forlæggerforening (i dag Danske Forlag).

Kurt Fromberg fejrer i morgen 85-årsdagen med en mindre forsamling af familie og venner. Han bor i dag i Virum med hustruen, Karen Margrethe Fromberg, der er børnebogsspecialist, og som han oprindeligt traf på Gyldendal. Fra et tidligere ægteskab har han to sønner.

Og så har han jo hjertensbarnet encyklopædien. Den har været igennem nogle hårde år på det seneste og har reddet livet på målstregen fra politisk hold, efter at Gyldendal i 2017 meddelte, at den skulle lukkes på grund af for dårlig økonomi.

”Det blev jeg da ked af det, for jeg kender mange, der stadig bruger den dagligt. Den rummer så megen oplysning, man ikke lige kan få andre steder. Det skal vi holde fast ved,” siger han.