Prøv avisen

Manden der myrder Fogh på film

Morten Hartz Kaplers er manden bag den kontroversielle film "AFR -- i sandhed en utrolig løgn". -- Foto: Polfoto.

Den 35-årige filminstruktør Morten Hartz Kaplers har siden barndommen været god til at gøre sig bemærket både politisk og kunstnerisk. Nu har han igen både imponeret og forarget med filmen "AFR -- i sandhed en utrolig løgn"

Da Morten Hartz Kaplers var 13 år, meldte han sig ind i Konservativ Ungdom. Hans fars familie er flygtninge fra Estland, hvor de kæmpede som antikommunistiske partisaner, og bevidstheden om, at en stor del af familien blev udryddet af kommunisterne, har altid siddet dybt i ham – og ansporede ham altså til at gå ind i partipolitik.

Som 35-årig står selvsamme Kaplers og nu filminstruktør bag den stærkt kontroversielle film, "AFR – i sandhed en utrolig løgn", der her premiere den 20 april. Filmen er en såkaldt mockumentary, som bevidst udvisker skellet mellem fiktion og fakta, og som begynder med intet mindre end mordet på statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

Muligvis en indikation på, at Morten Hartz Kaplers engagement på den politiske højrefløj forduftede med alderen. I hvert fald er det via filmen lykkedes ham at lægge sig ud med en del danske politikere og specielt dem til højre for midten.

Dansk Folkeparti med Pia Kjærsgaard i spidsen kalder den underlødig, mens statsminister Anders Fogh Rasmussen ganske enkelt nægter at kommentere den. Også selvom han i filmen bliver fremstillet som homoseksuel. Rollen som Foghs mandlige elsker, venstrefløjsaktivisten Emil, spilles i øvrigt af instruktøren selv.

Trods de hårde ord fra Danmarks politiske elite vandt "AFR – i sandhed en utrolig løgn" for nylig en VPRO Tiger Award på den anerkendte Rotterdam Film Festival. Prisen fik den netop på grund af sin mesterlige evne til at kombinere korte dokumentaristiske sekvenser med ren fiktion. Det har da også taget instruktøren tre år at lave den.

Selvom Morten Hartz Kaplers endnu er forholdsvis ukendt, har han før fået priser for sit arbejde, som tæller i alt fem kortfilm. "Sisyfos' Verden", som var hans første, vandt i 1997 Close Up-konkurrencen.

Inden Morten Hartz Kaplers for alvor gik til filmen, brugte han 1990'erne på at udforske andre hjørner af kunsten. Han gik på gøglerskole, var trapez-artist og arbejdede som kurator på Kulturby 96.

Endnu tidligere, i teenage- og KU-årene, var han en del af bz-miljøet på Nørrebro og på barrikaderne i Ryesgade i København. Hans forsøg på at arrangere en demonstration sammen Venstresocialisternes Ungdom, VSU, blev dog ikke opfattet videre positivt af de konservative partifæller, og af samme grund droppede han partipolitikken. I stedet kastede han sig fuldtids over de unges rettigheder, hvorfor man kunne finde den ligeledes unge Morten Hartz Kaplers på en bz-plakat kun iført elefanthue, jernrør og molotovcocktail.

Siden senhalvfemserne har den så stået på film. 1998-1999 studerede han ved den Den Nationale Tjekkiske Filmskole, FAMU, og i 2000 modtog han et stipendium fra Statens Kunstfond med henblik på at udvikle sin egen dramaturgi. 2001-2004 var Kaplers medlem af den uafhængige filmskole Super 16, som er kendt for at rykke ved den traditionelle opfattelse af, hvordan man laver film. Morten Hartz Kaplers har desuden instrueret flere tv-programmer, reklamefilm og musikvideoer.

kultur@kristeligt-dagblad.dk