Manden, der ville finde sandheden

Holger Bech Nielsen er en af landets mest originale hjerner, der hele sit liv har søgt svar på livets allerstørste sandheder. I morgen fylder han 70 år

Mange kan genkende Holger Bech Nielsens ansigt. Hvis ikke, kan de kende ham, når de hører ham. Den meget højtråbende, utroligt underholdende og dybt originale professor i teoretisk højenergifysik har gennem en menneskealder fået international anerkendelse for teorier om næsten alting. –
Mange kan genkende Holger Bech Nielsens ansigt. Hvis ikke, kan de kende ham, når de hører ham. Den meget højtråbende, utroligt underholdende og dybt originale professor i teoretisk højenergifysik har gennem en menneskealder fået international anerkendelse for teorier om næsten alting. –. Foto: Rune Johansen.

På sin nødtørftigt indrettede hjemmeside har Holger Bech Nielsen en liste over forskningsmæssige interesser. Øverst står: at gå ud over standardmodellen. Det må man sige, at den uortodokse professor har gjort hele sit liv både fagligt og menneskeligt.

Som forsker har han især beskæftiget sig med teoretisk høj-energifysik, og han står blandt andet bag den såkaldte superstrengsteori, som giver en alternativ forklaring på, hvordan universet er bygget op.

Han er også internationalt anerkendt for flere andre teorier og modtog i 2002 den prestigefyldte tyske Humboldt-pris for sit videnskabelige arbejde.

Som menneske har han om nogen sprængt rammerne for, hvad det vil sige at være en professor. Han er således kendt for sine stærkt entusiastiske og højtråbende foredrag, er blevet kaldt Danmarks første stand-up-fysiker og mener teoretisk at kunne bevise, at Gud og naturvidenskaben går hånd i hånd.

Bag det hele er en mand født i udkanten af Frederiksberg. Her voksede han op i en toenhalvværelses lejlighed, ret sky og isoleret, har han fortalt, men med søsteren som legekammerat. Længe inden han kom i skole, kunne han regne med brøker, og i mellemskolen nærstuderede han Einsteins bøger om relativitetsteori. Imens drømte han om at bygge et tog eller en anden stor fysisk opfindelse.

Som voksen har han været drevet af ønsket om at finde de store sandheder. Allerhelst en teori for det hele, som faktisk var rigtig. Han er kommet tæt på med sin strengteori, men egentlig vil det altid være et lykketræf, om man finder frem til sandheden som forsker, mener han, for sandheden er så umådeligt kompliceret, at man oftest kun ser halen af den. I så fald har han haft mere held end de fleste forskere.

Privat har Holger Bech Nielsen været lige så original som sin forskning. Han boede i barndomshjemmet med sin mor, til han var 45 år, men mødte så en kroatiskfødt journalist, der ville interviewe ham. Det endte i et ægteskab, der stadig holder. Men uden børn.

Når han i morgen kan se tilbage på 70 levede år, rejser flere ting sig fra hverdagen. Ud over de teorier, han har vundet international anerkendelse for, er hele fem atomfysiske begreber opkaldt efter ham. Han har spillet hovedrollen i dokumentarfilmen Teorien om alt og er det gennemgående element i spillefilmen Russian Pizza Blues. Og så er han blevet gift med en kvinde, der sætter kæde på døren for at sikre sig, at hans arbejdsdage aldrig er længere end til 22.30.

Alt i alt vel meget godt.