Manden, som var Gentofte

Hans Toft er politiker i samtlige sine vågne timer og har været byrådsmedlem i 31 år. De seneste 28 år har han også været borgmester i den gennemkonservative Gentofte Kommune. Men til maj trækker den 73-årige borgmester sig

Hans Toft har som borgmester gennem 28 år været til stede overalt i Gentofte Kommune i en grad, som ingen af hans politiske modstandere kan matche. — Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix.
Hans Toft har som borgmester gennem 28 år været til stede overalt i Gentofte Kommune i en grad, som ingen af hans politiske modstandere kan matche. — Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix.

Stemningen var hektisk på Gentofte Rådhus på valgaftenen den 21. november 2017. Kommunens borgmester siden 1993, Hans Toft, havde ved forrige kommunalvalg opnået 11 af byrådets 19 mandater til sit parti, og på landsplan stod partiet, De Konservative, til at gå tilbage. Han havde alt at miste.

Ud på aftenen talte borgmesteren med sin ven, tidligere politisk rival fra Venstre og første viceborgmester 2009-2013, Eyvind Vesselbo, der var til stede som valgtilforordnet og kunne meddele, at hans personlige prognose lød, at De Konservative i Gentofte denne gang ville gå yderligere to mandater frem til 13.

Det samme var Hans Toft selv nået frem til. Og prognosen holdt stik. Borgmesterens absolutte flertal var blevet endnu større, og han havde fået 14.926 personlige stemmer i en kommune med i alt 56.993 stemmeberettigede borgere.

”Hvis det var mig, ville jeg være gået rundt med armene i vejret, men han tog det stille og roligt, selvom det var svært for ham helt at skjule, at det passede ham rigtig godt,” fortæller Eyvind Vesselbo, der i dag er ude af politik, men stadig bor i Gentofte nord for København.

Nu har Hans Toft proklameret, at han til maj forlader sin position som Danmarks længst siddende borgmester og overlader borgmesterposten til sin partifælle Michael Fenger, direktør og tidligere landsholdsspiller i håndbold, så denne kan køre sig selv i stilling i god tid inden kommunalvalget den 16. november i år.

Begrundelsen er, at Hans Toft om kort tid fylder 74 år og føler, det er tid at trappe ned. Han har intentioner om at søge genvalg til regionsrådet for Region Hovedstaden, hvor han har været medlem siden 2005, men i forhold til det program, han har haft som borgmester siden 1993, er dette en mindre ting.

”Hans Toft er virkelig borgmester på fuld tid. Folk henvender sig til ham på alle mulige tidspunkter, og når det er søndag formiddag, og man selv skal til og i gang med dagen og ringer ham op, så befinder han sig på rådhuset og har allerede foretaget fem vielser,” fortæller Søren B. Heisel (S), der har været Gentoftes første viceborgmester de seneste to valgperioder.

Hans Toft har ikke alene ledet Gentofte i 28 år og været byrådsmedlem i 31 år. Han er Gentofte. Arbejde på fuld tid betyder ikke 37 timer om ugen. Det betyder, at nærmest samtlige hans vågne timer bruges på politik og på Gentofte.

Den juristuddannede landmands- og ministersøn fra Sydthy følger med i hver eneste detalje i den kommunale beslutningsproces. Han kender alle og møder alle. Han holder sit eget private liv meget for sig selv, men har et offentligt liv, han er meget synlig i.

Hans Toft er til stede, når en sandkasse skal indvies i Eyvind Vesselbos barnebarns børnehave, eller når der er et arrangement på Søren B. Heisels børns skole.

”Og hvor andre borgmestre kommer ind, holder en tale og skynder sig væk igen, tager Hans Toft sig tid til at gå rundt og give en high-five til alle eleverne,” beretter socialdemokraten, og den tidligere Venstremand konstaterer, at det er meget, meget svært at udkonkurrere en borgmester, som hvert eneste år til jul tager rundt og hilser på de ældre overalt i kommunen.

”Han kan lide det. Han elsker at komme rundt i kommunen, så han er alle vegne. Dét er meget svært at lave opposition imod,” siger Eyvind Vesselbo.

Den tidligere og den nuværende viceborgmester har derfor begge affundet sig med, at selvom de repræsenterer Danmarks to store partier på landsplan, så er et godt valg i Gentofte for både S og V et valg, hvor man får ikke ét, men to medlemmer af byrådet og dermed bliver næststørste parti.

Gentofte er ganske enkelt så gennemkonservativ en kommune, at det eneste valg, man har, er at samarbejde med K. Så kan man opnå et tillidsfuldt forhold til borgmesteren og få mange af sine egne politiske ønsker opfyldt. Og slå sig til tåls med, at byens leder er meget pragmatisk og ikke så konservativ, at det gør noget. Det meget konsensusprægede samarbejde i Gentofte Byråd er dog af Enhedslistens enlige medlem, Jeanne Toxværd, blevet beskrevet som, at Socialdemokratiet, Venstre, SF og De Radikale ”jo alle reelt blev konservative på valgnatten”.

At Hans Tofts magtposition er umulig at hamle op med, lærte Eyvind Vesselbo på den hårde måde i 2012, da han prøvede at presse borgmesteren i budgetforhandlingerne med det resultat, at Hans Toft bare satte Venstre uden for døren og indgik forlig mellem byrådets 17 øvrige medlemmer.

Eyvind Vesselbo understeger, at han til trods for denne budget-uenighed mener, at Hans Toft har været en fantastisk borgmester for Gentofte, og at han har en herlig underfundig humor, selvom han kan være barsk i forhandlinger:

”Dengang prøvede jeg lige at se, om jeg kunne give Venstre en politisk platform ved at gå imod ham, men det skal man ikke gøre. Ligegyldigt hvad har De Konservative og Hans Toft altid stået stærkt, så man kan lige så godt samarbejde.”