Med de menneskelige relationer i fokus

Vi er aldrig alene, mener instruktør Annette K. Olesen, som altid arbejder med forholdet mellem individ og gruppe. I morgen fylder hun 50 år

Instruktør Annette K. Olesen er i sit arbejde meget optaget af de sammenhænge, mennesket indgår i.
Instruktør Annette K. Olesen er i sit arbejde meget optaget af de sammenhænge, mennesket indgår i. . Foto: Scanpix.

Når Annette K. Olesen skal finde inspiration, vender hun altid tilbage til Johannes V. Jensens digt ”Paa Memphis Station” fra 1906. Teksten handler nemlig om individ kontra fællesskab, og det er et skisma, hun også beskæftiger sig med, når hun instruerer på film eller tv.

”Jeg har lavet mange forskellige ting, men jeg interesserer mig altid for forholdet mellem individ og gruppe. Uanset om det er i stor eller lille størrelsesorden. Det er der, livet bliver både svært, interessant og fyldt med muligheder. For vi er aldrig alene, vi er altid afhængige af andre mennesker og de sammenhænge, vi indgår i på godt og ondt,” forklarer instruktøren, der i morgen fylder 50 år.

Men det er ikke kun mennesket og dets relationer, der er i fokus hos Annette K. Olesen. Det er også vigtigt, at hun som instruktør kan lære noget nyt. Ikke bare om verden, men også om filmhåndværket, både i form og den konkrete måde at arbejde på.

For tiden bruger hun sin energi på en web-serie, der er baseret på forfatter Erlend Loes roman ”Muleum” fra 2007. Historien er fortalt i dagbogsform og passer derfor godt til internettet som medie, men der er flere grunde til, at Annette K. Olesen har valgt at kaste sig over projektet.

”Det er af lyst, fordi Erlend Loes fortælling lægger op til at blive fortalt på den her måde. Men det er også for at undersøge, hvordan vi fremadrettet skal lave fortællinger, for vi står i et kæmpe paradigmeskift i mediebranchen,” siger hun.

Annette K. Olesen voksede op i Ballerup, hvor hun i sine teenageår var elitegymnast og spejder. Efter folkeskolen arbejdede og rejste hun blandt andet et par år, før hun fik job ved daværende Kanal 2 i Danmark. Det var her, hun fandt ud af, at det var historier i et visuelt medie, hun skulle beskæftige sig med, fortæller hun.

Som kun 21-årig kom hun ind på Den Danske Filmskole, hvorfra hun blev uddannet instruktør i 1991 med afgangsfilmen ”10:32 tirsdag - en kærlighedshistorie”.

Siden har Annette K. Olesen været instruktør på kort-, novelle- og dokumentarfilm, eksempelvis dokumentarfilmen ”Julies balkon” fra 1992, novellefilmen ”Tiffanfaya” fra 1997 og kortfilmen ”45 cm” fra 2007. Desuden har hun instrueret en række spillefilm, herunder ”Små ulykker” fra 2002, ”Forbrydelser” fra 2004, ”1:1” fra 2006, ”Lille soldat” fra 2008 og ”Skytten” fra 2013.

Flere af hendes film er blevet hædret ved diverse filmfestivaler. Blandt andet vandt debutspillefilmen ”Små ulykker” Blå Engel-prisen på Berlin-festivalen i 2002 og ”Lille soldat” fik samme festivals økumeniske pris i 2009. Den kirkelige Gabriel-prisen gik desuden til ”Forbrydelser” i 2004 med den begrundelse, at filmen blandt andet viser moderne menneskers rådvildhed og søgen.

Derudover har Annette K. Olesen været instruktør på DR's tv-serie ”Borgen” i 2010 og ”Bankerot” sidste år, ligesom hun har undervist flere steder, blandt andet på Den Danske Filmskole. Hun er også kendt som en vigtig stemme i den filmpolitiske debat.

I sin fritid er Annette K. Olesen sammen med sin familie, men nyder også at dykke og bruge tid ved havet. Hun bor på Frederiksberg i København, er gift og har tre børn.