Ramsdals mentor har altid søgt mod kulturmøder

Det er opvæksten i grænselandet i Sønderjylland, der har inspireret professor i dogmatik Theodor Jørgensen til altid at søge mod kulturmøder. I religion, i kultur og i sprog

Theodor Jørgensen er et engageret menneske, der er højt skattet hos sine tidligere elever på Københavns Universitet.
Theodor Jørgensen er et engageret menneske, der er højt skattet hos sine tidligere elever på Københavns Universitet. Foto: Paw Gissel.

I går kom det frem, at manden, der skal føre sognepræst Per Ramsdal tilbage på rette teologiske spor, er den snart 80-årige tidligere professor i dogmatik fra Københavns Universitet Theodor Jørgensen. Og hvis man skal tro Jørgensens efterfølger på universitetet, Niels Henrik Gregersen, kan Ramsdal se frem til en mentor, der lægger sjæl og hjerte i sin undervisning.

”Theos undervisning handler ikke bare om gamle tekster, men også om her og nu. Han er et meget lyttende og talende menneske og betyder meget for mange, både fagligt og personligt. Han har for eksempel stadig konkakt med flere af sine tidligere elever,” fortæller Gregersen.

”Han underviser på en meget personlig måde og er meget etisk orienteret. I 1970'erne og 1980'erne repræsenterede han den lidt større teologiske tradition i en tid, der var sekulært orienteret. Han gjorde det på en meget menneskelig måde.”

Theodor Jørgensen er født i 1935 på Als i Sønderjylland. Og hans sønderjyske aner fornægter sig ikke, når han begynder at tale. Får man først spurgt ind til Sønderjylland, advarer han, kan han blive ved i timevis, og trods de mange år som fastboende på Sjælland klinger den sønderjyske dialekt hørbart. Hans far var præst i Sønderborg, og interessen for religion kom ind med modermælken. Det gjorde også interessen i mødet mellem det tyske og det danske i grænselandet, og faderen holdt prædikener på både dansk og tysk. Derfor siger Theodor Jørgensen også, at han har tre modersmål: tysk, dansk og sønderborg-alsisk.

Interessen for mødet mellem to verdener tog han med sig i sit arbejde på Københavns Universitet, både i forhold til kristendommens møde med andre religioner og i mødet mellem forståelsen af teologi før og nu. Derudover har Theodor Jørgensen undersøgt, hvordan kristendommen og teologien kommer til udtryk i Afrika og Asien.

”I Danmark har vi en tendens til at være meget europæisk centreret,” forklarer han.

”Så senere i min karriere lavede jeg øvelser med eleverne i afrikansk teologi og sydamerikansk befrielsesteologi. Kristendommen vokser mest i Asien, og vi går rundt med skyklapper, hvis vi ikke orienterer os mere om, hvad der sker derude.”

Teologisk er Theodor Jørgensen inspireret af Luther, Friedrich Schleiermacher og Grundtvig. Sidstnævntes idéer om mennesket først har Theodor Jørgensen haft med sig hele livet. Derfor var han også en af forkæmperne for homoseksuelles rettigheder, herunder op til, at vielser af homoseksuelle blev tilladt i folkekirken i 2011.

Ud over teologien, som stadig trækker den snart 80-årige professor emeritus ud til foredrag og studiekredse, har Theodor Jørgensen et bankende musikhjerte. Han spiller violin og bratsch, og ”til nød blokfløjte”, og spiller i tre kammerensembler, en trio og to kvartetter. Her står den mest på barok, Brahms og Mozart.

Han er gift med Lise, som han har en søn med.