Prøv avisen

Medicin, milliardvirksomhed og medansvar

Lise Kingo, koncerndirektør i Novo Nordisk, har været i virksomheden siden 1988. Foto: Leif Tuxen.

Lise Kingo har kæmpet sig vej til en af de absolutte topposter i Novo Nordisk. Ikke med rundsave på albuerne og profit som mantra, men med bløde værdier og socialt ansvar som mærkesag. I morgen fylder hun 50 år

Hun har ikke papir på at vide noget som helst om medicin. I udgangspunktet vidste hun heller ikke meget om at drive forretning. Alligevel sidder Lise Kingo, der i morgen fylder 50 år, i dag på direktionsgangen hos en af verdens førende medicinalvirksomheder, Novo Nordisk. Og hun er toneangivende for mange store virksomheders strategier.

LÆS OGSÅ: Forsker trækker sig på grund af svindelsag

Corporate Social Responsibility virksomheders sociale ansvarlighed er en af tidens store trends, og her har Lise Kingo været forgangskvinde. Hun kom til Novo Nordisk i 1988, mens hun stadig læste religion og oldtidskundskab på Aarhus Universitet, og startede i en kommunikationsstilling. Selv mener hun, at uddannelsen så absolut har været og hver dag er relevant for hendes arbejde.

En base i kultur og værdier er en vigtig referenceramme, siger hun.

Det er da netop også virksomhedskultur og værdier, hun har specialiseret sig i. Og hun har gjort filosofien om en tredobbelt bundlinje til mere end teori hos Novo Nordisk. Ved hvert kvartalsregnskab bliver profitten ikke blot opgjort i kroner og ører, men også i social ansvarlighed i forhold til eksempelvis arbejdsforhold og godgørende projekter og miljøetik i forhold til energiforbrug og bæredygtig produktion. Det skal simpelthen kunne ses på bundlinjen, hvor meget virksomheden bidrager med til samfundet både det nære lokale og det globale.

Siden begyndelsen af karrieren hos medicinalvirksomheden har Lise Kingo, der er født i Vojens, men opvokset i Dragør, fyldt sig selv med viden fra blandt andet Copenhagen Business School og med en Master of Science fra University of Bath i London. I dag er hun også adjungeret professor ved Vrije Universiteit i Amsterdam, tidligere medlem af Det Etiske Råd og næstformand i Rådet for Samfundsansvar. Hos Novo Nordisk blev hun direktør i 1999 og i 2002 koncerndirektør med ansvar for Corporate Relations den første kvindelige af slagsen i Novo Nordisk.

Med de uddannelser og udmærkelser har hun da også fået øje for forretning. At en virksomhed er socialt ansvarlig er ikke kun et spørgsmål om naiv godgørenhed det gavner også virksomheden selv. Et tydeligt og etisk forsvarligt værdisæt er med til at styrke troværdigheden og med til at tiltrække og fastholde gode medarbejdere. Og det gør virksomheden mere attraktiv som samarbejdspartner og leverandør af produkter til forbrugere, der i stigende grad ikke kun vælger varer med pengepungen men også med hjertet, har Lise Kingo tidligere forklaret til Kristeligt Dagblad.

Arbejdet med den sociale ansvarlighed i Novo Nordisk er den helt store interesse, siger Lise Kingo. Men ellers bruger hun tiden på at holde sig i form med løb og fitness, skønlitteratur og en hel masse italiensk. Både i huset ved Comosøen i Norditalien sammen med husbonden og den 18-årige søn og med privat sproglærer en gang om ugen. Den runde fødselsdag er da også allerede blevet fejret i det italienske med venner og familie. Og med en weekendtur til London for alle veninderne og kvinderne i familien.

dalsgaard@k.dk