Prøv avisen

Mediepioner og ministerfrue

Alice Vestergaard har i de seneste årtier mest været i søgelyset som tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensens (V) hustru, men hun har samtidig status som en af dansk journalistiks fremtrædende kvinder. Foto: .

Alice Vestergaard indskrev sig i dansk mediehistorie, da hun blev den første kvindelige nyhedsvært på såvel Radioavisen som TV-Avisen. Siden har ægteskabet med tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) bidraget til berømmelsen. I morgen fylder hun 75 år

Da Danmarks Radio i 1963 gav Alice Vestergaard jobbet som Pressens Radioavis første kvindelige nyhedsoplæser, førte det til en regulær lytterstorm. Mange frygtede, at det ville svække troværdigheden, at en kvindestemme læste nyhederne op.

At der på denne måde skulle stå blæst om hendes person, var formentlig noget af det sidste, den unge nordjyske journalist ønskede sig. Hendes drivkraft var ikke og har aldrig siden været ønsket om personlig opmærksomhed, men derimod et ønske om at bedrive god journalistik.

LÆS OGSÅ: Uffe Ellemann: Jeg fik min sjæl med mig

I morgen fylder Alice Vestergaard 75 år, og selvom hun gennem adskillige årtier har været tæt på magten, er det altid lykkedes hende at nedtone sin egen person. Det påpeger tv-journalisten Mette Vibe Utzon, som i 2009 udgav bogen Ikon journalistikkens førstedamer. Interviewbogen anbragte Alice Vestergaard i selskab med Ulla Terkelsen, Mette Fugl og Vibeke von Sperling som fire store forbilleder blandt danske kvindelige journalister.

Alice Vestergaard har ikke alene trådt pionerskridt i medieverdenen, hun er også et meget særligt menneske. Hun er underspillet i den forstand, at hun gør meget lidt væsen af sig selv. Men hun besidder en stærk psyke og stoisk ro, som har gjort hende i stand til at klare næsten hvad som helst, siger Mette Vibe Utzon.

Det var hverken familie eller forbindelser, der bragte Alice Vestergaard ind i journalistik. Men den kvikke pige fra Aabybro havde en lærer, som så og anerkendte hendes skrivetalent. Den videre karrierevej var mesterlære ved Ringsted Folketidende, hvor hun cyklede ud til lokale midtsjællandske arrangementer og forsynede sig fra wienerbrødsfadene, fordi pengene til mad var små.

Efter endt uddannelse kom hun i 1959 til Vendsyssel Tidende, inden hun blev nyhedsoplæser på landsdækkende radio. Siden skiftede hun til tv og blev i 1965 studievært på TV-Avisen også her som den første kvinde. Efter tre år som chefredaktør på ugebladet Søndags-BT 1985-88 var hun på ny pioner, da hun var med til etableringen af TV 2 og blev chef for den nye tv-stations redaktion i København. Hun var hos TV 2, til hun gik på pension i 1999.

Efter sin pensionering var Alice Vestergaard i nogle år næstformand i SOS-Børnebyernes bestyrelse, men faldt for organisationens aldersgrænse, da hun fyldte 70 år.

Hvis Alices Vestergaards skæbne i den første del af livet var, at hendes indsats som journalist blev overskygget af hendes køn, så har hendes senere skæbne været, at hendes indsats som mediechef blev overskygget af hendes ægteskab.

Efter 16 års ægteskab med DR-journalisten Per Wiking blev Alice Vestergaard i 1971 skilt og gift med en anden DR-kollega, Uffe Ellemann-Jensen. Da denne senere gjorde politisk karriere som folketingsmedlem 1977-2001, formand for Venstre 1984-1998 og udenrigsminister 1982-1993, blev Alice Vestergaard mere kendt som ministerfrue end mediechef. Særlig hårdt var det dog, når hun i kraft af sine to roller blev beskyldt for at lade TV 2 bedrive Venstre-politik.

Alice er vendelbo, og derfor er hun ikke til at blæse omkuld. Det er et stort held, for det har ofte kostet hende nogle gevaldige skrub at være gift med mig. Når folk ønskede at ramme mig, prøvede de også at ramme hende, siger Uffe Ellemann-Jensen, der fremhæver sin hustru som ikke alene en fantastisk ægtefælle, men også en værdifuld rådgiver for en toppolitiker:

Hun har altid virket som fornuftens anker i vores liv. Også i de situationer, hvor jeg ikke umiddelbart kunne se det.

Modsat de tre meget personligt eksponerede kvindelige journalister i sin bog ser Mette Vibe Utzon journalisten Alice Vestergaard som maskinmesteren, der har fået det hele til at køre. Det samme har udpræget gjort sig gældende i familielivet med Uffe Ellemann-Jensen, dennes tre børn af første ægteskab og parrets fælles søn, Jakob Ellemann-Jensen. Sidstnævnte fulgte i efteråret 2011 i sin farfars, fars og storesøster Karen Ellemanns fodspor, da han blev valgt til Folketinget for Venstre.