Mellem naturvidenskab og humaniora

Den unge religionsforsker Uffe Schjødt fra Aarhus Universitet modtager international talentpris for eksperimentelle forskningsstudier af bønnen

Uffe Schjødt har tidligere modtaget priser for sin forskning. – Privatfoto.

En central del af Uffe Schjødts forskning har handlet om bøn. Med blandt andet en hjernescanner har han undersøgt, om der er forskel på, hvad der sker i hjernen, når man siger en fast bøn som Fadervor eller en personlig, improviseret bøn.

Hans resultater har vist, at meget troende kristne i deres bøn til Gud aktiverer særlige områder i hjernen, der også er aktive, når man indgår i en social relation med et andet menneske. Hans forskningsresultater har også været med til at forklare, hvorfor nogle mennesker beder i timevis hver dag, og i samarbejde med kognitionsforskere har han været med til at finde ud af, hvordan autoriteter som religiøse ledere og helbredere opnår indflydelse på deres tilhørere.

LÆS OGSÅ: Tilhænger af den kirkelige humanisme

Uffe Schjødt bygger således med sin forskning bro mellem religionsfagets humanistiske arv og den naturvidenskabelige forskning, når forholdet mellem religion, kultur og kognition belyses.

Uffe Schjødt er kandidat i religionsvidenskab og psykologi og opnåede ph.d.-graden med afhandlingen The Neural Substrates of Prayer, som han i 2010 modtog Aarhus Universitets Forskningsfonds talentpris for. Og han er ikke uvant med at modtage talentpriser for sine eksperimentelle metoder, hvor traditionelle studier af religiøs adfærd kombineres med hjernescanninger og adfærdsstudier. Sidste år vandt han en international talentpris fra den tysk-amerikanske organisation International Association for the Psychology of Religion (IAPR), der uddeles hvert andet år til unge talentfulde forskere inden for religionspsykologi.

I år modtager han den amerikanske pendant, The Margaret Gorman Early Career Award, der tildeles af APA (the American Psychological Association).

Uffe Schjødt bor i en lejlighed på Trøjborg i Aarhus og er gift med Ella Schjødt Paldam. Sammen har de to børn, Nanna på to år og Toke på seks måneder.