Mennesker har brug for hinanden

Mennesket er skabt til at indgå i givende og forpligtende fællesskaber. Det mener den afgående generalsekretær for den katolske hjælpeorganisation Caritas, tidligere folketingspolitiker og minister Jann Sjursen

Jann Sjursen har været generalsekretær for den katolske hjælpeorganisation Caritas i 12 år, men har netop sagt sit job op. Han blev kendt i offentligheden, da han som blot 26-årig blev valgt til formand for Kristeligt Folkeparti. Siden var han også folketingsmedlem og minister for partiet. Her er han fotograferet i 2002.
Jann Sjursen har været generalsekretær for den katolske hjælpeorganisation Caritas i 12 år, men har netop sagt sit job op. Han blev kendt i offentligheden, da han som blot 26-årig blev valgt til formand for Kristeligt Folkeparti. Siden var han også folketingsmedlem og minister for partiet. Her er han fotograferet i 2002. . Foto: Maria Hedegaard.

Mennesket er ikke er skabt til at leve alene, men til at indgå i givende og forpligtende fællesskaber. For fællesskabet kan løfte og tage over for det enkelte menneske, når han eller hun ikke magter en udfordring i sit eget liv eller en opgave i forhold til sin næste.

Det mener 55-årige Jann Sjursen, der efter 12 år som generalsekretær i den danske del af den verdensomspændende katolske hjælpeorganisation Caritas har valgt at forlade sin post fra udgangen af februar.

Lige så ofte har den afgående generalsekretær slået fast i tidligere interviews, at der følger forpligtelser for det enkelte menneske med deltagelsen i fællesskabet. Konkret en forpligtelse til at udøve solidaritet og næstekærlighed i hverdagen. Ikke blot i ord, men også i handling.

Jann Sjursen er vokset op i en kristen familie, hvor der både blev talt meget om politik og kirke. Faderen var kommis hos en købmand og moderen kirketjenerafløser. Kirkegang, bordbøn og andagt før sengetid var en naturlig del af hverdagen. Familien boede først i Skovlunde og sidenhen i Næstved.

Samfundsengagementet og det kristne livssyn tog Jann Sjursen med sig videre i livet. I 1988 blev han som 24-årig uddannet folkeskolelærer fra Haslev Seminarium. Han nåede dog kun at undervise en god håndfuld år, før politikken tog over.

Jann Sjursen havde tidligt engageret sig i det daværende Kristeligt Folkeparti, og som blot 26-årig blev han i 1990 valgt som partiets landsformand. Partiet var med i den første Nyrup-regering, hvor Jann Sjursen havde posten som energiminister fra 1993 til 1994.

Efter en årrække i Folketinget forlod Jann Sjursen imidlertid tinget i 2005 og meldte sig i 2007 ud af partiet, der havde skiftet navn til Kristendemokraterne. Efter længere tids utilfredshed med partiets udvikling blev dråben, at partiet ikke længere gik imod fri abort.

Herefter tiltrådte han som generalsekretær i Caritas, hvor han blandt andet har været en væsentlig drivkraft i hjælpeorganisationens vækst og har skubbet på for, at organisationen opnåede en strategisk partnerskabsaftale med Udenrigsministeriet.

I Caritas er Jann Sjursen kendt for at være en mand, der altid møder op. Både når organisationen har haft brug for ham i udlandet, og når der har skullet afholdes julebasar til fordel for Ukraine. Med pligtfølelsen følger der travlhed, og som en modvægt har Jann Sjursen og hans hustru, Karen, købt en lille ødegård i Smålands nåleskov. Her hersker stilheden og langsomheden og levner Jann Sjursen plads til både at få læst romaner og faglitteratur.

I kirkemiljøet spekuleres der på, om Jann Sjursen er på vej videre til en stilling som ny generalsekretær hos Danmission. Det afviser han dog selv.

”Jeg har ikke haft nogen drøftelser om et nyt job med andre og har regulært sagt mit job op,” siger han.

Jann Sjursen fortsætter som formand for Rådet for Socialt Udsatte, hvor han har virket siden 2010.

Karen og Jann Sjursen bor i Hillerød nord for København og er forældre til tre voksne børn.